Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND ZA OPORAVAK EU ČLANICA

Kurzovi uvjeti suglasnosti: Novac usmjeriti u istraživanje i razvoj, a ne za krpanje rupa u proračunu

Kancelar Sebastian Kurz
Foto: BKA - Andy Wenzel
12.07.2020.
u 12:39

Kurz je također ponovio zahtjev da bi zemlje primateljice pomoći, nakon što se oporave, trebale vratiti barem dio novca.

Gotovo svi austrijski mediji izvijestili su u nedjelju o uvjetima koje je postavio  austrijski kancelar Sebastian Kurz za davanje suglasnosti Austrije za usvajanje Paketa pomoći Europske unije vrijednog 750 milijardi eura, u kojem bi 500 milijardi eura bilo dostupno u obliku bespovratnih potpora državama članicama, a preostalih 250 milijardi eura u obliku zajmova, kako bi se pomoglo europskom gospodarstvu da izađe iz krize uzrokovanje pandemijom koronavirusa.

„Ako već uzimamo u ruke toliko mnogo državnog novca, onda bi najmanje što bi trebalo je, da teče u prava područja“, rekao je Kurz u nedjeljnom  intervjuu za njemački Frankfurter Allgemeinen Zeitung.

„Prije svega u više istraživanja i razvoj, za dobru digitalnu infrastrukturu“, istakao je dodavši:

„Također treba ulagati u tehnološke promjene, koje su nužne za bolju zaštitu klime“. Ono što je posebno naglasio je da raspodjela EU sredstava za pomoć njenim članicama mora biti povezana s reformskim zahtjevima poput smanjenja birokracije ili borbe protiv utaje poreza.

„Uvjetovanost je nužna kako se novac ne bi koristio samo za krpanje rupa u proračunu“ , poručio je.

Kurz je također ponovio zahtjev da bi zemlje primateljice pomoći, nakon što se oporave, trebale vratiti barem dio novca.

„Ja se zalažem za ukupnu ravnotežu između zajmova i bespovratnih sredstava i da se financijska pomoć vezuje uz izvjesne reformske obveze, te da se ne povećava neograničeno“, istakao je kancelar Kurz u svojim uvjetima za postizanje suglasja oko  Fonda za oporavak gospodarstva EU-a, koji su predložile dvije najjače članice Njemačka i Francuska, a oko kojeg su mišljenja zemalja članica podijeljena.

Austrija je skupini tzv. „štedljivih“ zemalja  zajedno s Nizozemskom, Danskom i Švedskom koje se protive zajedničkom  posuđivanju novca na tržištu kapitala u ime cijele EU u i smatraju da države trebaju dobivati zajmove, a ne izravne bespovratne novčane potpore. Za dogovor oko plana oporavka potrebna je suglasnost svih 27 zemalja članica. Navedeni Kurzovi uvjeti trebali bi biti znak njegovog popuštanja u smjeru postizanja kompromisa, navode u nedjelju austrijski mediji.

 

Komentara 4

Avatar majkuvam
majkuvam
13:03 12.07.2020.

Ljudi,slušajte Kurza!

ST
stefj
13:18 12.07.2020.

To su prave smjernice, s time da se treba naglasiti cilj digitalizacije i smanjenja birokracije. Pojednostavnjenje i pojeftinjenje regulacija, smanjenje prenormiranosti, to bi trebao biti jedan od osnovnih ciljeva... Pa pogledajte, EU nije uspio već desetljećima iznjedriti niti jednog globalnog lidera u novim tehnologijama, jedino čime se bavi jest uvođenjem poreza i suvišnih regulacija na sve... A sve te regulacije, agencije i slično ubijaju napredak. Kada birokracija stavi šapu na nešto, to automatski postaje neisplativo...

Avatar EtTore
EtTore
15:55 12.07.2020.

Kurz unistio SEZONU u nasoj lijepoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije