Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Kurzova vlada izdvojila 200 milijuna eura za digitalizaciju škola, učenicima laptopi ili tableti

Kurz - 200 milijuna eura za digitalizaciju škola
Foto: BKA - Draga Tatic
17.06.2020.
u 23:16

„To je veliki korak za škole i važan korak pripreme učenika za poslovni život, kao i popularizacije IT i drugih tehničkih zanimanja“, napomenuo je austrijski kancelar.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, ministar znanosti i obrazovanja Heinz Faßmann i ministrica digitalizacije i gospodarstva Margarete Schramböck izvijestili su u srijedu u Beču o odluci austrijske vlade da u digitalizaciju škola uloži 200 milijuna eura u naredne dvije godine i predstavili Plan digitalizacije od osam točaka za uspješno funkcioniranje „digitalnih učionica“.

„Koronakriza nam je pokazala koliko je digitalizacija važna u svakodnevnom životu, pa tako i u učenju“, rekao je Kurz. Istakao je kako će svaki učenik od petog razreda nadalje (u Austriji je to prvi razred Srednje škole) dobiti u školskoj godini 2021./2022. digitalne uređaje - laptope ili tablete, koje će moći nositi kući i koristiti i u privatne svrhe.

„To je veliki korak za škole i važan korak pripreme učenika za poslovni život, kao i popularizacije IT i drugih tehničkih zanimanja“, napomenuo je austrijski kancelar.

„Digitalna učionica je jednostavno realnost“, rekla je ministrica Schramböck dodavši: „Digitalizacija škola je također ulaznica u uspješni i zanimljiv poslovni svijet“. Ministar obrazovanja Faßmann je izložio osam točaka Plana digitalizacije napomenuvši kako će u školskoj godini 2010./2021. biti pokrenut portal „Digitalna škola“, na kojem će biti objedinjenje sve digitalne knjige, ocijene učenika i ostali podaci, te klasični školski imenik odlazi u povijest i zamijeniti će ga digitalno komuniciranje.

„Ali ne treba se bojati, školske teke i knjige i pisana slova nećemo napustiti“, poručio je. Između ostalih točaka kao što su pojednostavljenje platformi, sortiranje nastavničkih E-datoteka, opskrbe nastavnika laptopima i tabletima itd, posebno je naglasio važnost uvođenja širokopojasnog interneta u sve škole do 2023. godine i izgradnju ostale prateće infrastrukture te osiguranje upravljanja središnjim obrazovnim softverom, pripadajućim licencama i nastavnim aplikacijama od zlouporabe.

Vezano za opskrbu učenika digitalnim uređajima koje će moći koristiti i u privatne svrhe Faßmann je rekao kako će laptopi i tableti biti financirani iz posebnog namjenskog fonda u koji će jedan dio novca morati uplatiti i roditelji, budući da će ih učenici imati pravo zadržati i nakon završetka školovanja. Na kraju je rekao kako su neke od pojedinosti Plana još na usaglašavanju i da će ih vlada naknadno objaviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije