Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz i vlada ljuti zbog „preko reda“ cijepljenih austrijskih gradonačelnika, najavljene kazne

Napomenuo je kako se oslanja na to da svaki liječnik koji provodi cijepljenje, ali „prije svega svatko odgovoran za organizaciju
20. siječnja 2021. u 17:05 1 komentara 281 prikaza
Foto: BKA Andy Wenzel

Austrijski kancelar Sebastian Kurz oštro je u srijedu kritizirao gradonačelnike u nekoliko austrijskih pokrajina koji su zlouporabili svoju dužnost i „preko reda“ i liste prioriteta na kojoj su osobe starije od 80-godina, dali se cijepiti protiv koronavirusa.

1.671 novozaraženih Austrija dobiva dodatnih 3,8 milijuna doza cjepiva

„Ako se netko preko reda cijepi, onda je to moralno razočaravajuće“, istakao je. Dodao je kako nema razumijevanja za gradonačelnike koji se daju imunizirati s „preostalim dozama cjepiva“, iako još uopće nisu na redu.

„Ako preostane cjepiva, važno je da se brzo upotrijebi. Ali ono mora biti upotrijebljeno za starije ljude, a ne političare, njihove supruge i regionalne prominentne osobe“, poručio je.

Napomenuo je kako se oslanja na to da svaki liječnik koji provodi cijepljenje, ali „prije svega svatko odgovoran za organizaciju na licu mjesta uzima u obzir opće zajedničko dobro, a ne svoju vlastitu prednost“.

Kurz je najavio posljedice za zlouporabu. Napomenuo je kako će Ministarstvo zdravlja ubuduće tražiti dokumentaciju o cijepljenim osobama s mjesta gdje je cijepljenje provedeno, kako bi se „u slučaju zlouporabe moglo pozvati na odgovornost one koji se ne pridržavaju plana cijepljenja“.

BUDI SE INTERES ZA PUTOVANJIMA Hrvatska među Austrijancima za odmor traženija i od same Austrije

Potkancelar Werner Kogler je nakon današnjeg sastanka vlade na konferenciji za novinare pozvao pokrajinske poglavare i zdravstvene referente da se odmah očituju o slučajevima zlouporabe položaja i kršenja liste prioriteta cijepljenja na području njihovih pokrajina, zatraživši da „odmah obustave ovu neslavnu praksu“. Apelirao je na pokrajinske čelnike da djeluju u smjeru traženja ostavki onih koji su zlouporabili svoj položaj.

Slučajevi zlouporabe dužnosti kako bi se „na mala vrata“ došlo na cijepljenje zabilježeni su u gotovo svih devet austrijskih pokrajina: Vorarlbergu, Tirolu, Koruškoj, Gornjoj Austriji, Donjoj Austriji, Beču itd. Kako je utvrđeno u tim su pokrajinama s preostalim dozama cjepiva cijepljeni lokalni političari, općinski službenici i rodbina umjesto da su date korisnicima staračkih domova, medicinskom osoblju i građanima starijim od 80 godina koji spadaju u rizičnu skupinu populacije.

Primjerice gradonačelnik Bad Goiserna Leopold Schilcher u Gornjoj Austriji se je sam hvalio kako je već cijepljen iako njegova starosna skupina još mjesecima neće biti na redu, dok je u Beču ravnateljica jednog od bečkih staračkih domova preko reda za cijepljenje progurala svog 20-godišnjeg sina.

Potres Austrija magnituda 4,5 Potres u središnjoj Austriji

Na Pressici je nakon sastanka vlade svoju „ljutnju“ i „ogorčenost“ neuljuđenim padobrancima na prioritetnoj listi za cijepljenje izrazio i ministar financija Gernot Blümel.

„Iskreno rečeno, za takovo što nemam ama baš nikakvog razumijevanja“, poručio je dodavši kako svatko sam mora znati u takvoj situaciji „što je za činiti“.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • dpd111:

    Kod nas izgleda vrijede drugačiji standardi. Bitno je da se političari cjepe prije nego što su cjepili sve po staračkim domovima i zdravstvene djelatnike. Navodno žele narodu biti primjer a jako dobro znaju da možda i godinu dana neće imati ... prikaži još!i dovoljno cjepiva ni za građane koji su se željeli cjepiti. Uglavnom, političari će kod nas svaki osobni interes pokušati prikazati kao brigu za narod. Bravo za austrijance, a ovi naši balkanci na vlasti pokazali su opet da ne mogu dalje od svojih sebičnih interesa a narod neka crkava. Da su mislili na građane cjepili bi se nakon što su se cjepili starci, zdravstveni djelatnici i svi građani dobrovoljci pa onda pokazali primjerom skepticima. Očekujem da se opet cjepe za 6 mjeseci i neće ih biti briga što mnogi drugi neće biti nijednom cjepljeni. Ooet če ispasti da daju "primjer".