Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA

Kurz i Kogler o mega konjunkturnom paketu i gospodarskom „Comebecku“ Austrije

Pressica kancelara Kurza i potkancelara Koglera
Foto: BKA - Andy Wenzel
1/7
29.04.2020.
u 15:51

Austrijski kancelar je rekao kako će vezano uz konjunkturni paket on i ministri njegovog kabineta narednih desetak dana voditi razgovore sa svim relevantnim čimbenicima u zemlji, od lokalne do savezne razine, uključujući oporbu i socijalne partnere, kako bi to bio „zajednički“ proizvod.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i potkancelar Werner Kogler najavili su u srijedu na konferenciji za novinare u Beču mega konjunkturni paket za „gospodarski Comeback“ Austrije.

Kurz je rekao kako Vlada za ponovno oživljavanje posrnulog gospodarstva planira provesti poreznu reformu. Potom je predstavio tri Vladina prioriteta u vraćanju na staro prethodno gospodarski snažne i prepoznatljive Austrije: porezno rasterećenje zaposlenih „kako bi im ostalo što više za život“, rasterećenje gospodarstva „kako bi se sačuvala postojeća i otvarala nova radna mjesta te investiranje u zaštitu klime i okoliša, digitalizaciju i regionalizaciju.

Austrijski kancelar je rekao kako će vezano uz konjunkturni paket on i ministri njegovog kabineta narednih desetak dana voditi razgovore sa svim relevantnim čimbenicima u zemlji, od lokalne do savezne razine, uključujući oporbu i socijalne partnere, kako bi to bio „zajednički“ proizvod. Potkancelar Kogler je ukazao kako je do kretanje prema obnovi i gospodarskom Comebacku Austrije omogućila povoljna epidemiološka situacija u zemlji, na koju se je uvodno osvrnuo i kancelar Kurz istaknuvši kako je danas u Austriji bilo „ispod 50 novooboljelih“.

Kogler je pozvao poduzetnike da podnesu svoje zahtjeve za pomoć, napomenuvši kako Vlada nudi široki spektar novčane pomoći iz više namjenskih Fondova.

„Sve s ciljem da se osigura likvidnost poduzeća i tvrtki, posebice malih i srednjih poduzeća i sačuvaju radna mjesta“, poručio je potkancelar dodavši: „Sada je faza hitne pomoći, a potom dolazi faza konjunkture“. Posebno je istakao značaj ulaganja u zaštitu klime i okoliša, područja na kojem ima mogućnosti za otvaranje „novih radnih mjesta“, poručivši u epidemiološkom žargonom kako „protiv klima krize nema cjepiva“.

Na novinarski upit da li se ukida rad od kuće, Kurz je rekao kako Vlada „kod Homeoffice preferira „mix“. „Postupno se treba vraćati u normalu. Tamo gdje to dobro funkcionira i dalje se može raditi od kuće“, pojasnio je napomenuvši kako će „tu mješavinu“ Vlada preporučiti i gospodarstvenicima. Novinare je zanimalo i kada će Austrija, obzirom da u svibnju počinje s otvaranjem restorana i hotela početi s otvaranjem granica.

„Mi smo u kontaktu s nama susjednim zemljama. S Njemačkom razgovaramo o tome kada bi se granice opet mogle otvoriti. Pritom, naravno i za turizam, ali i za mnoge ljude koji stanuju u pograničnom području. Tu treba naći rješenja“, zaključio je Kurz.

Jedno od pitanja odnosilo se je i na današnji sastanak u Beču kancelara Kurza i potkancelara Koglera s čelnikom Lufthanse na temu zahtjeva glavne austrijske zrakoplovne kompanije Austria Airlines (AUA), inače kćeri tvrtke njemačke Lufthanse, poslanog austrijskoj Vladi u kojem traži državnu pomoć „tešku“ 767.000 eura.

Odgovor je glasio: Ovo je tek prvi sastanak i naravno da ćemo zastupati i deponirati austrijske interese“. Austrijski mediji pišu kako Austrija od Lufthanse traži brojne ustupke u zamjenu za državnu pomoć.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije