Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurdski Obama

Kraj Erdoganove ere – srušio ga je ponos Kurda ljepotan Selokan

Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.06.2015.
u 15:47

Neočekivani rezultati izbora mogli bi imati povijesno važne posljedice za tursku, ali i za Europsku uniju

"Ovo je kraj Erdoganove ere, i kao partijskog i kao šefa države". Ovim je riječima rezultate turskih parlamentarnih izbora jučer prokomentirao Ertugrul Özkök, jedan od najutjecajnijih turskih novinara. Prvi put nakon 13 godina Erdoganova Stranka pravde i razvoja AKP ne može sama sastaviti vladu, piše Özkök u komentaru za njemački Bild.

Veliki pad vladajućih

Prvi komentari turskih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju pokazuju kako je demokracija u Turskoj dobila, ali ekonomija pokazuje znakove nervoze. Nakon što vladajuća stranka AKP nije uspjela dobiti većinu, turska lira je pala, kao i vrijednosti dionica na turskoj burzi, jer zasad nitko ne može predvidjeti kako će se formirati nova vlada.

Potres je izazvala prokurdska stranka HDP, koja je uspjela prijeći 10-postotni prag i tako spriječila Erdogana da dobije većinu dovoljnu za promjenu ustava kako bi dao veće ovlasti predsjedniku, odnosno sebi. Zato na političkoj sceni pak sja nova zvijezda: to je jedan od dvoje čelnika kurdske Narodne demokratske stranke HDP 42-godišnji Selahattin Demirtas, kojega je Erdogan posprdno zvao ljepotanom, ali strani mediji već su ga zbog izgleda i dinamičnog stila prozvali kurdskim Obamom, dok mu narod tepa 'dragi Selo', Selokan.

"Dobar izgled i tolerantne poruke omogućili su uspjeh bivšem odvjetniku", piše Guardian. Erdogan je u kampanji tvrdio kako je Demirtas i njegova stranka HDP samo krinka za zabranjenu Kurdsku radničku stranku PKK. Dosad se Demirtas iskazao dobrim potezima, pa je nakon bombaškog napada na skup zatražio od onih koji ga podržavaju da ne izlaze na ulice i objavio tvit "mir će pobijediti" – "bariskazanacak". Njegov brat Nurettin bio je u zatvoru zbog članska u PKK-u sad je u planinama Kandil na sjeveru Iraka. Demirtas je bio odvjetnik za ljudska prava i predsjednički kandidat.

EU: Jačanje demokracije

Predstavnici Erdoganove stranke najavljuju manjinsku vladu – nedostaje im 18 mjesta u parlamentu – ali i prijevremene izbore. Predstavnici ostalih triju stranaka, osim kurdske stranke, tu su kemalisti socijaldemokrati CHP te radikalni nacionalisti MHP, najavljuju da neće koalirati s Erdoganovom strankom. Turski izbori nisu mogli proći a da ne bude spomenuta BiH.

– Zahvaljujem braći u Sarajevu, na Balkanu, u Jeruzalemu, Iraku, Siriji i poručujem da ćemo i dalje biti uz njih – poručio je premijer Ahmet Davutoglu.

Urednik turske redakcije Deutsche Welle Baha Güngör ističe kako HDP mora dokazati da je demokratska stranka svih turskih naroda, kako joj i ime kaže.

"Mora uvjeriti birače da nije političko krilo militantne kurdske organizacije PKK. U ratu između PKK-a i turske države od 1984. poginulo je 40.000 ljudi.

U Bruxellesu, pak, izbore vide kao jačanje turske demokracije.

>> Erdogan ustoličuje Izetbegovića, dočekan ovacijama u Sarajevu

>> Kurdska stranka ušla u parlament, Erdogan gubi većinu

Komentara 5

JU
juliata
23:18 09.06.2015.

ne razumjem dali je vise 10 % ili 90 %? sto se tice turske mozemo samo zavideti erdoganu i njihovim biracima, sada ce koalicija da ima glavnu rjec, pokazalo se da turska ima snage, i ima ekonomiji zahvaljujuci Bogu ,, a erdogan vodi drzavu bolje nego svi prije, sa njim je turska u vrhu ekonomicnih drzava , a jedina koja nema vanjski dug

PA
pacoje
23:27 09.06.2015.

ne razumem zbog cega autorka pise kraj erdoganove ere !?. njegova partija je pobjednik, i to sa vise procentualno glasova nego sto naprimjer u engleskoj ,njemackoj italiji itd vladaju te vlasti tamo

MT
mile the king
18:17 09.06.2015.

sjaho kurta da uzjase murta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije