Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Turskoj

Kurdska stranka ušla u parlament, Erdogan gubi većinu

turska
Foto: Reuters/PIXSELL
07.06.2015.
u 22:49

Očekujemo manjinsku vladu i prijevremene izbore - rekao je za Reuters anonimni izvor iz Stranke pravde i razvoja, koja je 13 godina vladala samostalno Turskom

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nije osvojila većinu u parlamentu, prema prvim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora. Erdogan  tako neće moći promijeniti sustav iz parlamentarnog u predsjednički i neće dobiti veće ovlasti.  Dogodilo se to zato što je kurdska Narodna demokratska stranka HDP prešla rigorozan izborni prag  od 10 posto, dobila je 12,5 posto što joj donosi 75 od ukupno 550 mjesta u turskom parlamentu.

Erdoganova stranka dobila je, javljaju turski mediji, 41 posto glasova što znači da vjerojatno  neće imati više od 259 mjesta. To je jako slab rezultat za stranku koja je do sada vladala sama,  postižući velike gospodarske uspjehe, no tursko gospodarstvo u posljednje vrijeme stagnira. I u  Turskoj se jako bio osjetio udar gospodarske krize 2008. godine, 2009. bruto društveni proizvod  pao je 4,8 posto, nakon toga opet je zabilježen veliki rast, ali nakon rasta gospodarstvo ponovo  stagnira.

- Očekujemo manjinsku vladu i prijevremene izbore - rekao je za Reuters anonimni izvor iz  Stranke pravde i razvoja, koja je 13 godina vladala samostalno Turskom.

Na drugom mjestu iza AKP  su kemalisti, stranka lijevog centra Republikanska narodna stranka s 25 posto, na trećem  nacionalistička Stranka nacionalnog pokreta MHP s 12,5 posto.

>> Sudbina Erdogana sada je u rukama turske Syrize

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
23:46 07.06.2015.

Svaka sila ima svoj kraj, neka mačem, neka perom.

DU
Deleted user
00:00 08.06.2015.

Dolje Erdogan, sloboda turskom narodu!

DU
Deleted user
17:21 08.06.2015.

Poznajuci Erdogana bojim se slijedeceg scenarija: kurdskoj stranci ce naci neki prekrsaj protiv "drzavne" sigurnosti, vodje im pohapsiti i osuditi na dugotrajen zatvorske kazne a stranku ce zabraniti te izbaciti sve njene zastupnike iz parlamenta... Nista do sada nevidjeno u diktaturama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije