Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUZELI VOJNU BAZU

Kurdi došli na 50 km od glavnog grada Islamske države

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
23.06.2015.
u 08:44

– Poraženi su – rekao je kurdski glasnogovornik Redur Xelil

Kurdima predvođene snage jučer su objavile da su zauzele vojnu bazu Liwa 93 u sirijskoj provinciji Raqqa koju je od lani držala Islamska država, prenosi Reuters.

Kurdi su uz pomoć američkih zračnih napada i manjih sirijskih pobunjeničkih skupina jučer došlo na oko 7 km od Ain Isse, grada oko 50 km sjeverno od grada Raqqe, de facto glavnog grada Islamske države, rekao je kurdski glasnogovornik Redur Xelil.

– Poraženi su – rekao je Xelil za Reuters.

Kurdski borci okupljeni u skupini YPG tako su ušli još dublje u teritorij koji drži Islamska država, militantna skupina koja želi stvoriti kalifat koji bi upravljao globalnom muslimanskom populacijom. Ovaj napredak zabrinjava tursku vladu, koja se boji da bi jačanje kurdskih snaga u Siriji moglo dovesti i do nemira među turskim Kurdima. Ankara je Washington upozorila zbog navodnih naznaka etničkog čišćenja u područjima koji su zauzeli Kurdi, no kurdski dužnosnici negiraju protjerivanje ljudi. Sirijska promatračnica za ljudska prava izvijestila je kako nema dokaza za sustavno zlostavljanje YPG-a, iako postoje pojedinačni slučajevi.

>> Balkan – lak plijen za džihadiste?

>> Islamska država: Možemo unijeti nuklearno oružje u SAD

Komentara 6

LK
L@k@konjic@
09:02 23.06.2015.

poslije sirije malo turske treba otkinuti

Avatar navijač
navijač
09:12 23.06.2015.

Kurdi su pravi borci i želim im da se dobro naoružaju i vrate natrag svoju državu Kurdistan koju su podjelilu i oteli Turska Irak i Iran.Možda ćemo i mi Hrvati jednog dana naučiti nešto od njih.

KU
Kurciban
09:43 23.06.2015.

Turci su se pokazali kao vrlo podmukli... Nadam se da će se u budućnosti Kurdistan proširiti i na dio Turske, gdje su u većini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije