Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većini će do vlasništva trebati nekoliko desetljeća

Kupci stanova: Ne znam jesmo li ludi ili hrabri, ali izbora nemamo

08.11.2008.
u 19:27

Jedni im govore da su ludi, drugi im se dive na hrabrosti. No, današnji kupci stanova za sebe tvrde da su tek obični ljudi koji su shvatili da je život na dug jedini način da dođu do vlastitog krova nad glavom.

Izvan grada zbog cijena
S time su se pomirili i 33-godišnja Katarina Travčić i 25-godišnji Hrvoje Galović, nevjenčani par koji će za koji dan početi otplaćivati svoj prvi stambeni kredit od 120 tisuća eura.

– Shvatili smo da ćemo u sadašnjem stanu od 29 kvadrata, u kojem živimo kod Doma sportova, brzo poludjeti i odlučili smo kupiti stan. I pronašli smo ga u Svetoj Nedelji, a ima 75 četvornih metara. Nije da smo baš htjeli ići izvan grad, ali smo bili prisiljeni zbog cijena. Evo tu na Trešnjevci, gdje smo sada, kvadrat stana stoji više od dvije tisuće eura. A u Svetoj Nedelji kvadrat smo platili 1390 eura – kaže Hrvoje. U kreditu su, dodaje, on i njegova djevojka zajedno. On je dužnik, a Katarina je sudužnik.

– Rata kredita bit će otprilike pet tisuća kuna. To nije malo, a što je najgore, taj će nam račun na naplatu dolaziti idućih 30 godina. Zato radije o rati i ne razmišljam dok mogu da ne poludim – priznaje Katarina. U svoj prvi stan do kraja ove godine uselit će se i 27-godišnja grafička dizajnerica Branka Lovrić. Riječ je o jednoipolsobnom stanu od 37 četvornih metara koji se upravo gradi u Svetoj Klari.

– Iskreno, ne bojim se kredita ni najmanje. Imam dobar posao, no i ako ostanem bez njega, lako mogu naći drugi u svojoj branši. A shvatila sam da se rata kredita za stan ionako izjednačila s ratom najma – smatra Branka koju će vlastiti stan stajati 300 do 350 eura mjesečno puna tri desetljeća. Toliko bi je, dodaje, stajala i najamnina manjeg, namještenog stana u zoni tramvaja.

Sama u kreditu
– Spremna sam se zbog stana odreći luksuza. I to mi ne smeta. Bitno mi je da imam gdje živjeti i što jesti, a za sve ostalo ću lako – kaže Branka. Slično razmišlja i samohrana majka Anita Horvat, vlasnica dvaju frizerskih salona koja želi kupiti stana za sebe i svoju 15-godišnju kćer Lano Oloretu.

– Podigla bih kredit na 120 tisuća eura i otplaćivala bih ga sama i to najviše 15 godina. Znam da će rata biti golema, ali nije me strah. Za nas frizere posla će uvijek biti. Računalo me neće zamijeniti, a osim ljudi, mogu šišati i pse i mačke – našalila se Anita.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije