Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mještani krive Hrvatske vode

'Kupa je puna mulja i ne može primiti vodu kao nekada!'

18.10.2015., Stari Brod - Iako je vrhunac vodenog vala prosao, camac je jos uvijek glavno prijevozno sredstvo, a mjestani su ljuti zbog jos jedne poplave.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
20.10.2015.
u 00:05

Rješenje je gradnja nasipa Žažina-Stari Farkašić, kaže načelnik Perović

– Kiše je uvijek bilo i bit će je, ali nikad nije bilo da mi od svake jače kiše strahujemo od poplava! Kupa je namuljena, korito se može pregaziti ljeti bez po muke tamo gdje se nekoć moralo ići čamcima. Kupa nema kapaciteta primiti vodu kao prije – govori nam 64-godišnji Ivan Svetopetrić iz Starog Broda ljut na Hrvatske vode koje smatra krivcem zbog neodržavanja korita i za poplave koje su u dvije godine četvrti put pogodile lekeničko Pokuplje.

Za struju 4500 kuna

Njegovo mišljenje dijele i svi mještani s kojima smo razgovarali, u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini.

Vodeni val koji je prošao tim područjem ipak nije dosegao rekordne razine od prošle godine, a i same pripreme obavljene su ovaj put puno bolje. Međutim, to ne znači puno onima koji borave u vikend naselju Žažina.

– Opet smo pod vodom. Vode je oko 55 centimetara u kući unatoč tome što pumpa stalno radi. Lani je bilo 90 centimetara", govori nam Vlasta Šarkezi dok u čizmama ulazi u vodu hodajući prema svojoj kući u Žažini, noseći pitku vodu). Na tom području neki su se vikendaši i stalno naselili u svojim kućama, poput Šarkezijevih.

Ipak, brojne kuće koje su lani bile pod vodom, ove godine su uspješno obranjene.

– Sedam pumpi radi od utorka, i vjerojatno će neprekidno raditi do idućeg utorka. Za sada voda nije ušla u kuću kao lani, a rodbina se izmjenjuje na dežurstvima na pumpama – kazuje Ivica Kušan iz Letovanića. Dodaje kako je lanjski račun za struju zbog pumpi i isušivača bio 4500 kuna, a slično očekuje i ove godine.

– Oko 400 objekata je na lekeničkom području, od Brkiševine nizvodno, pod vodom. Uglavnom je riječ o gospodarskim te poljoprivrednim objektima i vikendicama na nebranjenom području koje ne možemo spasiti, no kuće u naseljima su obranjene – rekao je jučer načelnik Lekenika Ivica Perović.

Dodao je i kako je jedino rješenje da se izbjegne plavljenje tog nebranjenog područja i vikend naselja izgradnja kupskog nasipa Žažina-Stari Farkašić.

Lijekove vozili čamcima

Koridor nasipa je ucrtan u prostorni plan Općine, no novac može osigurati samo država i Hrvatske vode – dodaje Perović.

Pojedine kuće i naselja, iako nisu pod vodom, odsječene su poplavljenim predjelima pa su njihovim stanarima tijekom jučerašnjeg dana čamcima dostavljene namirnice, lijekovi i pitka voda.

Sava nizvodno od Siska u stanju je primiti visoki vodostaj Kupe pa se danas očekuje potpuno smirivanje situacije na lekeničkom i sisačkom pdoručju. 

>> Vrh vodenog vala prolazi kroz najugroženija mjesta, pod vodom oko 400 objekata 

>> 'Vode je u kući bilo više nego lani, a za vodni sam doprinos dala 17.600 kn'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije