Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Kuna počela naglo jačati i u zimskim mjesecima

naslovnica
07.02.2017.
u 00:00

Bude li ponuda eura i dalje visoka, tečaj bi se tim tempom mogao vratiti na 7,20

Tko je ovih dana mijenjao eure, dobio je za njih približno 1,5 posto manje kuna nego što bi dobio na samom početku godine. Velika ponuda deviza srušila je na deviznom tržištu tečaj eura prema kuni na 7,42, što je zbog velike ponude turističkih eura primjerenije cijeni koja se ostvaruje tijekom ljetnih mjeseci.

Analitičari RBA uočavaju da je krajem prošlog tjedna kuna dostigla najveću vrijednost od srpnja 2013. iako bi, po povijesnim kretanjima, bilo logičnije da je tečaj bio bliži brojci 7,60, a ne 7,40.

Današnji je srednji tečaj eura 7,43 kune. Građanima koji vraćaju kredite uz eursku klauzulu je, na primjer, rata kredita od 400 eura bila 52 kune niža nego što je bila na početku godine. Bude li ponuda eura i dalje visoka, tečaj bi se tim tempom mogao vratiti na 7,20, koliko je posljednji put bio u ljeto 2010. godine...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernje lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Tajnu putnih naloga čuva sin Račanova vozača?

>>Povrće skuplje od mesa: Tikvice 45, porikuk 25, patlidžan 40, salata 40, kelj 15-20, brokula 40 kuna

>>Bernardica Juretić: Uživam u braku, ali ići ću na lokalne izbore

>>Bilek: Hrvatski med morat će biti u posebnim staklenkama

>>Ivo Lučić: Odlučno treba otpor suočavanju s komunizmom

Ključne riječi

Komentara 5

CA
carlo20
22:36 06.02.2017.

Povećani dolazak turista, potražnja za kunama, rast izvoza, suficit tekućeg računa platne bilance, rast stranih ulaganja, povlaćenje eura iz EU fondova, euri iz dijaspore, sve to doprinosi jačanju kune čak i u zimskim mjesecima, očito izlazimo iz krize. Očekujem rast BDP-a od preko 3% u zadnjem tromjesečju 2016., a očekujem i rast od preko 3% u prvom tromjesečju 2017.

CR
crocro
08:55 07.02.2017.

Biti će borba za kunu kao nekada za DEM. Samo se riješimo "balkanskog sklopa" u mozgu i činimo sve ono što čine uspješni. Čim jugofili budu više na koljenima tim više ćemo biti uspravniji, ponosniji, bogatiji, prosperitetniji i u Europi i svijetu priznatiji. Cijeli niz okolnosti ide u prednost priznanju i prirodnom jačanju naše kune a to je još veći razlog da se umjetno ne srozava vrijednost kune.

ST
stefj
08:55 07.02.2017.

Sad bi HNB trebala opet otpustiti malo kuna, ovaj rast nema smisla. Ovo pogoduje samo uvoznicima. Ajde HNB, toliko se hvale da paze na tečaj kune, gdje su sada... A inače, uz sav taj rast proizvodnje i potrošnje, još nismo dosegli gdje smo bili 2008. godine, a broj zaposlenih je preko 200.000 manji. U privatnom sektoru, naravno... Rumunjska nas je prestigla, a blizu je i Bugarska. Da bismo isplaćivali kamate treba nam rast preko 3.5%, a ova vlada je sav rast pretočila u rashode države... Da se ovo sve ne raspadne, treba nam opet rekordna turistička sezona, treba nam još gastarbajtera koji će slati devize doma, a ako dođe i koja investicija, bit će super. No, sve je to premalo i dugoročno neodrživo... Jedno tu nije jasno - kuna je jaka, a imamo i dalje gadan deficit. Da smo kojim slučajem u suficitu, s ovakvom politikom HNB-a kuna bi bila jača od Eura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije