Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNO SJEĆANJE
Povratak na članak

Kultura sjećanja: Jasenovac je samo okvir za političke obračune

Zaključeno je istraživanje koje je proučavalo retoriku glavnih aktera komemoracija, ono je pokazalo veliko neslaganje prema takvim pitanjima, a voditelj istraživanja upozorio je da mladi ne razmišljaju o odgovornima za hrvatsku državnost.

Komentari 19

Avatar Urazumitelj
Urazumitelj
11:50 07.04.2019.

Bravar nikad nije bio u Jasenovcu. Zašto?

VL
DU
Deleted user
13:37 07.04.2019.

Što se više priča o zločinima iz drugog svjetskog rata to će brže izbljediti sjećanja na srpske zločine iz devedesetih. To i je pravi cilj srpske politike danas, uz veliku pomoć hrvatskih medija, historičara, mračnih antifašista i jugonostalgičara kojima i nije cilj antifašizam već obnova bivše države pod svaku cijenu

VL
ST
stefj
16:45 07.04.2019.

Komemoracije moraju postati komemoracije, a ne političke pozornice. A istraživanja povijesti trebaju raditi povjesničari, a ne političari... Ako se tako napravi, tada će se sve riješiti... Isto tako, najgore je opravdavati zločine drugim zločinom, kao i isticati više neke zločine, da bi drugi ispali manji... To je ono što Srbija stalno radi, a nitko im ne parira na ispravan i dovoljno istaknut način... I nešto u tekstu nije točno, proslava u Srbu je proslava, a ne komemoracija. To bi jedino mogla biti komemoracija u susjednim selima, no nakon tog "ustanka" tih sela više nema...

VL
NE
Neo001
12:48 07.04.2019.

više od 70 godina zločinačka partija sustavno je uništavala dokaze, ubijala svjedoke o zločinima titovih partizana, udbaša, komunjara, smišljali su se i producirali nepostojeći zločini ustaša. Ova komunjarska gamad i danas , svim sredstvima spriječava da istina dođe na vidjelo,, na kakva grozan način je pobijeno nakon rata preko milijun nedužnih Hrvata.

VL
SO
Somelier
13:38 07.04.2019.

"povjesničar na Sveučilištu u Rijeci Vjeran Pavlaković,". Izgleda da i ovaj "povjesničar" nije ništa naučio pa licitira sa 83.000 žrtava a kaže da možda i više da to nije kraj. Ja ču reči da ih je mnogo manje jer su stručnjaci pronašli njih na tisuće koji se vode u Jasenovcu a umrli su ili ubijeni u Auschwitzu ili drugim logorima. Pravi povjesničar dao bi odgovor da se istina može saznati samo tako da Srbija vrati Hrvatskoj Arhiv NDH i logora Jasenovac. Ovako napamet mlatiti je samo svađanje naroda. Političarima tipa Pupovac, Kajtazi i Kraus valjda odgovara ovakova nedorečena situacija.

VL
AR
Arger
11:38 07.04.2019.

Najvise razloga za posjetiti Jasenovac imaju sinovi i unuci bivsih domobrana i ustasa.Njih je tamo najvise pobijeno od 45-51g.Pa nije Andrija Artukovic na svom sudenju badava rekao: U Jasenovcu lezi moja vojska....iskopajte tjela i stvari...nisu jos istrunuli.Ali nedaju srbi i zidovi da se kopa),samo iz straha da istina neizade na vidjelo.Jasenovac je bio radni logor...pa ko ubija radnike kad mu trebaju.

VL
BA
bakulušić
13:50 07.04.2019.

Ovaj rad je najvjerojatnije dio pretprograma manifestacije - Rijeka, prijestolnica europske kulture.

VL
Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:05 07.04.2019.

Ako se u Blajburgu samo održava misa i o Jasenovcu ne treba pisati već samo bogohuljiti 👼

VL
ST
Stipan
18:13 07.04.2019.

Jasenovac i Bleiburg su bljuvotine.

VL
MA
marijaqwer
13:54 07.04.2019.

Uz sve poštovanje nedužnim žrtvama kroz povijest, nije nužno potrebno da država ili sabor budu službeni pokrovitelji ni da budu nazočni na tim komemoracija. Posebno mislim na Jasenovac i žrtve Križnog puta. Hrvatska treba službeno komentirati samo Vukovarsku žrtvu ii Oluju kao dva ključna događaja za sadašnji naraštaj. Ostale događaje prepustiti udrugama i potomcima , te povijesnim udžbenicima. Već je zamorno slušati o kolektivnoj odgovornosti za zločine Ustaša ili za zločine partizana. Ti sustavi i ideologije su bile utemeljene na uništavanju " protivnika" svim sredstvima i svaki pokušaj vraćanja tih vrijednosti treba odbaciti . Komemoracije su postale političke tribine sa kojih se pokušavaju promovirati upravo te propale ideologije pod krinkom prisjećanja na nedužne žrtve. Zbog toga se država treba odmaknuti od tih promašenih komemoracija.

VL
Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:02 07.04.2019.

Meni ovaj spomenik baca na " U " samo malo na špic ? 😂

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:17 07.04.2019.

Jasenovac kao logor je bio stratište ustaškog režima, na jednoj strani i sabirni logor za radnu snagu za Hitlerov Reich. Poznata su mi dva slučaja Srba iz sabirnog logora. Radi se o jednom mladom muškarcu koji je transportovan u Njemačkučku i radio kao rudar u njemačkim rudnicima. U drugom slučaju radi se o jednoj djevojci koja je preživjela rat kao radnica u Njemačkoj da bi se poslije rata udala za Hrvata. Ova je preživjela Jasenovac, ali nije imala taskvu sreću sa dočekom osloboditelja iz Oluje.

VL
PL
Plamenac
12:28 07.04.2019.

Jasenovac je politička tribina s koje se Hrvatsku optužuje za fašizam. Zato to okupljanje treba ukinuti. Komemoracije ne pomažu žrtvama, a a donose štetu današnjem društvu. Isto mislim i o Bleiburgu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.