Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Kuljiš: Merčep mi je kazao da je Hrvatska puna zečeva koje treba ukloniti

Denis Kuljiš
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
27.01.2014.
u 14:29

Tomislav Merčep zvao je moju ženu i prijetio da će ubiti moju djecu. Ne znam je li to uistinu bio on, no predstavio se kao on, a i supruga mu je prepoznala glas, kazao je Denis Kuljiš

– Na jednom sastanku s Tomislavom Merčepom, Merčep mi je osobno rekao da je “Hrvatska puna zečeva koje treba ukloniti”. On mi se tom prigodom hvalio i onim što se događalo u Vukovaru, a nije bilo sumnje da su on i njegovi ljudi, točnije Munib Suljić, odgovorni za ubojstvo obitelji Zec. Na tom sastanku, osim mene, bili su još i Mate Bašić i sada pokojni Ivo Pukanić. Sastanak je organiziran jer smo pisali o ratnim zločinima, pa i Pakračkoj Poljani, zbog čega smo imali problema s Merčepom. Zbog toga je Bašić predložio da se nađemo s Merčepom, koji je na taj sastanak došao s Munibom Suljićem i odvjetnikom. Sastanak se pretvorio u prijetnje i vrijeđanja, a na kraju nas je tražio 100.000 njemačkih maraka da bi nam pružio zaštitu – kazao je među ostalim novinar Denis Kuljiš, koji je svjedočio o nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Merčepa se tereti za ratni zločin nad civilima počinjen na području Pakraca, Zagreba i Kutine tijekom 1991., a jedan od zločina koji mu se stavlja na teret je i ubojstvo obitelji Zec. Kuljiš je svjedočio o tzv. dosjeu Pakračka Poljana, koji je objavljen u Globusu tijekom 1991., u vrijeme kada je Kuljiš tamo bio glavni urednik, no kazao je da on osobnih saznanja o tome što se događalo u Pakračkoj Poljani nema.

– Objavili smo dokumente koje smo dobili o Pakračkoj Poljani i dokumente o ubojstvu obitelji Zec. To su bili dokumenti koje je imalo i Županijsko državno odvjetništvo, a nama ih je dao Stjepan Mesić, koji je u to vrijeme bio visoki državni dužnosnik. Mesić nam je te dokumente dao jer su osobe za koje se sumnjalo da su ubile obitelj Zec puštene iz pritvora, jer na ispitivanju nisu bili nazočni njihovi odvjetnici. Pušteni su iako su osim njihovih iskaza postojali mnogi materijalni dokazi koji su upućivali da su oni počinitelji, a prema mojim saznanjima, odluku da ih se pusti donio je Vladimir Šeks koji je u to vrijeme bio glavni državni odvjetnik RH – kazao je Kuljiš.

Dodao je da su Globusovi novinari grupu ljudi koju su kolokvijalno zvali “merčepovci” pratili po ratištima Hrvatske, pa su tako došli i do Pakračke Poljane. Nakon što je Globus objavio dosje o Pakračkoj Poljani i obitelji Zec, počele su prijetnje, kaže Kuljiš te objašnjava: – Tomislav Merčep zvao je moju ženu i prijetio da će ubiti moju djecu. Ne znam je li to uistinu bio on, no predstavio se kao on, a i supruga mu je prepoznala glas.

Smiljan Reljić, koji je u to vrijeme bio ravnatelj SZUP-a, kazao mi je da imaju telefonsku snimku tog razgovora, no nikada mi je nije dao. Tražio sam od tadašnjeg ministra policije Ivana Jarnjaka da obuzda Merčepa, no on mi je kazao da Merčepa ne može sankcionirati jer je pomoćnik za pričuvnu policiju. Rekao mi je da me ne može zaštititi. Suđenje se nastavlja 30. siječnja kada bi trebao svjedočiti Dobroslav Paraga.

Komentara 20

RE
retfala
15:13 27.01.2014.

a šta drugo očekivati nego lažno svjedočenje debelog udbaša !?

Avatar TinaMazze
TinaMazze
15:22 27.01.2014.

Kuljišu,Kuljišu ...ti ličiš na sve samo ne na zeca!

Avatar Stjepan .
Stjepan .
15:00 27.01.2014.

Strašno, nemogu vjerovati. Kaj se Tomislava mora osuditi??? Udba još uvijek radi. Bog i Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije