Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLIJE BLAŽENSTVA

Kud XP prođe tu trava ne raste

Bliss
Foto: Charles O\'Rear, Microsoft
1/2
14.11.2009.
u 14:51

Kako danas izgleda mjesto u Kaliforniji gdje je snimljena najpoznatija fotografija na svijetu, defoltni desktop teme Luna davane uz svaki Windows XP?

Sliku pod nazivom "Bliss" ("Blaženstvo"), paperjaste oblačiće na plavom nebu nad zelenom travom, malo tko u svijetu neće istog trena prepoznati. Oni kojima ta slika nije usječena u mozak ili su primitivci koji još nisu izašli iz mlađeg kamenog doba, ili su snobovi koji se služe jedino i isključivo kreacijama Stevea Jobsa, ili su oni vispreni tipovi koji vole pingvine, node crvene šešire i upravo su downloadali karmičkog australskog medvjedića.

A sama slika nastala je kad je fotograf Charles O'Rear (radio za National geographic i za agenciju Billa Gatesa Corbis), koji se svakodnevno vozio između svoje kuće u dolini Napa i stana svoje supruge u okrugu Marin, jednog sječnjskog dana ugledao divan prizor, toliko izniman da je morao zastati pored puta 12/121 i snimiti sunce koje se poslije kiše pojavilo nad zelenom travom i plavim nebom.

Kako su za XP inačicu svog operativnog sustava željeli "zeleni imidž", u Microsoftu su baš tu njegovu fotografiju otkupili za defoltni desktop, a baš negdje u vrijeme kad ju je O'Rear prodao njima, zemljište koje na slici pokriveno travom dovoljno se oporavilo za ponovnu sadnju vinograda.

Evo kako je to brdo u kalifiornijskoj dolini Sonoma (otprilike oko broja 3028 na Fremont Driveu) izgledalo 2006., deset godina nakon "Blaženstva":

Ključne riječi

Komentara 6

RO
romictea
15:19 14.11.2009.

E hebi ga ni fotografija vise nije dokiment vec laz i prevara, kao i sve oko nas, sto vise lazes to si uspijesniji, eto vidjeli smo to u praksi; Sanader je sampion u lazi i prevari

BL
bluskay02
18:40 14.11.2009.

novinaru mili adj ti ljepo u školu ponovo,pa kad nešto napišeš to pregledaj i ispravi grške ili daj otkaz pa skupljaj boce po Trešnjevci

AM
amonra278
09:46 15.11.2009.

I što je pjesnik htio reći, zar u jednom vinogradu nema preljepih boja ili to netko ne voli Microsoft, pa kud svi Turci tud i mali Mujo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije