Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA NA KUBI:

Kuba će pustiti 52 politička zatvorenika uhićena 2003. godine

Guillermo Farinas
AFP
08.07.2010.
u 22:11

Tijekom "Crnog proljeća" 2003. u dva je dana uhićeno 75 novinara i aktivista za ljudska prava koji su osumnjičeni kao agenti SAD-a - njihovo je puštanje dogovorio španjolski ministar

Rimokatolička crkva na Kubi objavila je kako Havana planira oslobođenje 52 politička zatvorenika kojima bi trebalo biti omogućeno da napuste zemlju i odu u Španjolsku.

Šest zatvorenika trebalo bi biti premješteno u zatvore bliže njihovim domovima u "nadolazećim satima", javlja CNN. Očekuje se također da će petorica drugih biti uskoro puštena.

Riječ je o kubanskim političkim disidentima koji su uhićeni tijekom "Crnog proljeća" na Kubi u ožujku 2003. godine. Udar ne neistomišljenike započeo je 18. ožujka i potrajao je dva dana tijekom kojih je uhićeno čak 75 ljudi. Među uhićenima bilo je 29 novinara koji su zajedno s aktivistima za ljudska prava osumnjičeni da su agenti Sjedinjenih Država jer su od SAD-a primali pomoć. Od te grupe 23 ih je već ranije pušteno na slobodu.
 
Do najave o puštanju zatvorenika došlo je neposredno nakon razgovora španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa s njegovim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom, predsjednikom Raulom Castrom i kardinalom Jaimeom Ortegom. Prema izjavama španjolskih diplomata Moratinos je pristao prihvatiti disidente u Španjolsku.

Elizardo Sanchez, osnivač kubanske komisije za ljudska prava i nacionalno pomirenje nedavno je naveo kako u zemlji ima ukupno 167 političkih zatvorenika, što je najniža brojka od vremena kada je Fidel Castro stupio na vlast. 

Najavu puštanja zatvorenika danas je odmah pohvalila i američka državna tajnica Hillary Clinton. Kubanski aktivist Guillermo Farinas prekinuo je 135 dana dug štrajk glađu nakon što je čuo vijest o puštanju grupe.

Komentara 5

OB
-obrisani-
07:09 09.07.2010.

hahaahaha rea_ Castro odmara uz masazu lijepih Cubanki i uopce nebrine sto zhidovi sanjaju povratak u Cubu.Bog!

OB
-obrisani-
23:28 08.07.2010.

nevidljivi x, za svaku pohvalu, pozdravi obitelj Castro u moje ime. ;o)

QW
qwerty
07:51 09.07.2010.

Nemojte nikog puštati iz zatvora!!! Mi smo to napravili pa vidišto su napravili od države. Sad su oni na slobodi i uživaju u bogatstvu a narod trpaju u zatvore zbog nemogučnosti plačanja računa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije