Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasizam bez granica

Ku Klux Klan u Italiji

kkk
Arhiva VL-a
02.11.2009.
u 12:37

U Italiji postoje neonacističke i neofašističke skupine bez obzira što su zakonima zabranjene. Policija ima popis pripadnika tih skupina i nadzire njihovo ponašanje.

RIM – Pod geslom kako "bijelac nije nikada slobodan da izražava svoju vlast na svojoj zemlji i u svojem narodu" osnovan je talijanski ogranak američkog Ku Klux Klana, koji bi se trebao "boriti" protiv crnaca, imigranata, homoseksualaca i Židova.

Američki Ku Klux Klan (KKK) preko internetskih stranica poziva sve u Italiji koji žele braniti bijelu rasu da im se pridruži. Organizacija u kojoj su rasisti i ksenofobi, odnosno najznačajniji ogranak KKK, ona sa sjedištem u mjestu Fraser, u Michiganu, "United northern and southern knights of the KKK" (UNSK), odlučila se proširiti u Italiji i Europi. UNSK je osnovan 2005. godine na inicijativu jednog člana KKK, a prošle godine se odlučio širiti Europom. Danas se UNSK nalazi u 29 američkih zemalja te, navodno, ima ogranke u Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i sada Italiji. Ogranci u europskim zemljama odgovaraju europskom koordinatoru zvanom njemački "Reich", koji pak odgovara glavnome u državi Michigan.

U talijanskom ogranku njihove internetske stranice otvoren je upis za Talijane kojima se obraća, uz ostalo, na sljedeći način: "Muškarci i žene bijelci domoljubi, ako se želite zauzeti za svoju rasu i za buduće generacije i ako vam je dosta podnošenja gaženja naših prava i naše budućnosti, bit ćemo sretni što ćete biti s nama". Zatim se poziva na "pristup borbi i spašavanju prava građana bijelaca i kršćana" kako bi se dalo "našoj djeci budućnost koju zaslužuju". Uz ispunjavanje obrasca potrebno je poslati i svoju sliku u boji i preslik dokumenta. Nakon upisa dobije se "knjižica probnog roka", a upisanog se prati 12 mjeseci prije negoli ga se službeno prihvati u članstvo (Klansmen).

Rasistička organizacija poziva na borbu protiv  "crnaca, imigranata i homoseksualaca", ali i Židova, kako bi se stvorila država "bijelaca i kršćana". Ta nova rasistička organizacija je, kako kaže, vjerna načelima Ku Klux Klana utemeljenog 1865. i drži kako ima "svetu misiju". Nadalje se kaže kako se danas "mnogo govori o crnom ponosu, židovskom ponosu, hispanskom ponosu, pa čak i o homoseksualnom ponosu", a ne govori se "jedino o ponosu bijelaca". Prema tome, "postanite ponosni na svoju bijelu rasu".

No, mogu li se rasistička i ksenofobična načela KKK širiti u Italiji? Američka rasistička organizacija odgovara kako će "svoje poruke dobrim talijanskim građanima" upućivati prema talijanskim zakonima, odnosno internetom (forum, blog, e-mail), a na Youtubeu žele objaviti snimke njihovih ceremonija. Bijele kapuljače koju članovi nose trebaju zaštititi njihov "posao i miran svakodnevni život".

U Italiji postoje neonacističke i neofašističke skupine bez obzira što su zakonom zabranjene. Policija ima popis pripadnika tih skupina i nadzire njihovo ponašanje. Ovo je prvi put da se po uzoru na KKK želi stvoriti još jedna rasistička organizacija u Italiji i još se ne zna na koji će način biti zaustavljeno njezino širenje budući da se sve odvija na internetu.

Komentara 12

RU
Rugovit
14:06 02.11.2009.

trebao bi i kod nas doći KKK.

Avatar trunchbull
trunchbull
13:09 02.11.2009.

Ništa čudno. Povijest je puna primjera da je svako nezadovoljstvo političkim i društvenim prilikama u nekoj zemlji rezultiralo radikalizacijom postojećega stanja unutar neke vjerske, nacionalne ili političke zajednice u društvu. Uvijek je uzrok za sobom vukao posljedicu.

RA
rakun235
13:21 02.11.2009.

talibani,treba da se bojite ovi ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije