Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJ IZ POVIJESTI

Kruži naslovnica Večernjeg iz 1988. godine: Cijene su tad rasle za 73 posto, pročitajte kako se živjelo

Večernji list
21.01.2022.
u 11:15

U kolovozu 1988. godine jestivo ulje je poraslo za 66 posto, brašno za 50 posto, naftni derivati za oko 40 posto, zemni plin za oko 45 posto, navode kao primjer u Večernjem listu objavljenom u kolovozu 1988. godine.

Cijene energetike i prehrambenih proizvoda koje gotovo svakodnevno rastu opravdano brinu građane, a mnogi imaju osjećaj kako država nema odgovor na ono što ih čeka. Inflacija je potaknula mnoge da se okrenu povijesti, a društvenim mrežama kruži naslovnica Večernjeg lista objavljena 18. kolovoza 1988. godine koja se bavi rastom cijena u Jugoslaviji. 

Ispod velikog masnog naslova ''Cijene nezadrživo'' stoji da su cijene u Hrvatskoj povećane u sedam mjeseci 73,2 posto, a troškovi života 71 posto, što je više nego u cijelog Jugoslaviji. 

Naslovnica Večernjeg lista iz 1988. godine 

Članci objavljeni u tom izdanju jasno oslikavaju kako je tada bilo te kako su živjeli građani. 

Tekst Vesne Širanović pod naslovom "Posebni položaj" govori o tome kako su najugroženija skupina upravo umirovljenici i kao primjer se navodi umirovljenik Frano koji je otišao u mirovinu nakon što se zatvorio rudnik. Njegova je mirovina bez riječi obrazloženja smanjena, a ako želi znati više, treba otići u instituciju, no autobusna karta skuplja je od njegove mirovine. 

Večernji list iz 1988. godine 

Kako se živjelo i kako su poskupljenja utjecala na opskrbu tržišta prehrambenih namirnica, vidi se jasno u tekstu S. Bogdanovića. Osim visokih cijena, navodi se i to da je došlo i do lažnih nestašica u brojnim hrvatskim gradovima. 

U kolovozu 1988. godine jestivo ulje poraslo je za 66 posto, brašno 50 posto, naftni derivati oko 40 posto, zemni plin oko 45 posto, navode kao primjer u Večernjem listu objavljenom u kolovozu 1988. godine. 

Večernji list iz 1988. godine 

Jedna od tema o kojoj se pisalo je i o tome je li inflacija razlog ili prepreka za denominaciju dinara.  

Večernji list iz 1988. godine 

Neobična priča dolazi i iz Podravske Slatine gdje su mirovine radnika postale veće od plaća zbog sistematizacije kriterija mirovine. 

Večernji list iz 1988. godine 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Svračak
Svračak
12:27 21.01.2022.

Koliko me sjećanje služi tih godina dnevna inflacija bila je između 2 i 3% a plaća se isplaćivala u dva dijela. Znalo se desiti da je plaća za drugi dio mjeseca bila i 50 i više posto veća nego za prvi dio mjeseca.

Avatar PatriaCro
PatriaCro
12:48 21.01.2022.

Juga, raj na zemlji. Barem tako kažu ove naše komunjare koji nisu ni živjeli u jugi.

Avatar Apsalar
Apsalar
12:38 21.01.2022.

Pa i tad ste bili nepismeni?! 😯 "Cijena namalo" ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije