Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na ulici iz nužde?

Kruhom nahranili dvojicu, a treći prima samo novac

prosjaci
28.07.2010.
u 18:37

Ne! Imam ja kruha! Meni ne treba, hladno je odbio našu ponudu muškarac u osječkoj Županijskoj ulici, a u daljnji se razgovor s Večernjakovim reporterkama nije upuštao.

S vrećicama u kojima je bio svježi kruh Večernjakova se ekipa zaputila užim središtem Osijeka. Na svojim već uobičajenim punktovima sjedili su Osječanima dobro poznati prosjaci i molili prolaznike za pokoju kunu.

Nakon nekoliko pritužbi na našu adresu “kako prosjaci samo žele izmamiti novac, a hranu bacaju”, odlučili smo provjeriti je li to uistinu tako.

Pecivo i šljive za ručak

– Nemamo kovanica, nažalost. Možemo li vam dati kruh? – zapitali smo oprezno.

– Neka, neka, može, može! Hvala vam puno! Bolje i to što ste mi dali nego sitne kovanice – smješkao se stariji muškarac u prolazu kod Trga slobode posežući za bijelom vrećicom.

Pola sata poslije, njegovo je mjesto bilo prazno. Nekoliko metara dalje sjedio je i jeo kruh i šljive.

Zadovoljni što smo ga nahranili, zaputili smo se u Županijsku ulicu. Vrećicu s kruhom ponudili smo i muškarcu koji tamo svakodnevno prosi. U njegovoj je plastičnoj posudici bilo samo nekoliko kovanica od deset i dvadeset lipa.

– Ne! Imam ja kruha! Meni ne treba – odbio je kratko i hladno. U daljnji se razgovor nije upuštao.

– Dobro, samo smo htjeli pomoći – ispričali smo se i otišli. Bez riječi nas je ispratio pogledom.

U sličnoj se situaciji prije nekoliko mjeseci zatekla 21-godišnja Osječanka Anja.

– Izašla sam iz pekarnice na Trgu slobode i odmah me zaustavio prosjak koji me tražio novac. Kupila sam dvije kifle pa sam mu jednu htjela pokloniti, dala sam mu je u ruke i otišla. Kada sam se par koraka dalje okrenula, vidjela sam kiflu na podu. Bacio ju je i prije nego što sam otišla – ispričala nam je ogorčena Anja.

Dodala je kako ju je prije toga znala mučiti grižnja savjesti kada bi se oglušila na molbu za pomoć.

– Sada ih ignoriram, nemam ni najmanje dvojbe – odrešita je.

No, da je nekima bilo kakva pomoć uistinu dobrodošla, uvjerili smo se već na sljedećem uglu.

Bili kod suca za prekršaje

– Kako ne! Hvala vam puno, ugodan dan! – osmjehnuo nam se muškarac s ispruženom rukom u Kapucinskoj ulici.

Nekoliko minuta poslije sreli smo ga u razgovoru s policajcem.

– Upozorio me da se maknem. Kaže da su se neki građani žalili. Ne vučem ja nikoga za rukav, stojim i čekam – prepričava nam. Prijavu mu ovaj put nisu pisali, ali jednu je već zaradio i završio licem u lice s prekršajnom sutkinjom.

– Rekao sam joj: “Malo prije si možda prošla kraj mene i dala mi dvije kune, a sad me kažnjavaš”. Uzeli su mi sve što sam isprosio. To vam sve onda ide u državni proračun – znalački nam objašnjava. Maknut će se, kaže, dok spomenuti policajac ne ode, smjena mu je, ocjenjuje, ionako pri kraju pa će doći drugi. Onda će opet zauzeti svoje mjesto.

– Mogu ili prositi ili kopati po kontejnerima. Što da radim? Posao nemam, a problema je stotinu – zaključuje naš sugovornik.

Ključne riječi

Komentara 6

M2
maestro-25
11:51 30.07.2010.

Eris je rekla: \"radije ću dati uzalud nego ne dati kome doista treba\". Bravo! Jednostavno i jasno... neka bude na grijeh onima koji se usude bacati kruh na zemlju ali ipak je nase da im pomognemo u nevolji! Bogu hvala pa mozemo pomagati...

DA
Danfa
15:21 29.07.2010.

Taj covjek koji ne trba kruha ili ga cak baca na cestu taj nema nikakvog karaktera. On si moze kruh za posle ostavit kad bude gladan. Ali onda bu imal dosta novci za jesti ? Ako da sasto onda prosijaci. Nek ide onda delati, taj idiot.

FE
Felicijen
16:12 29.07.2010.

Možda su trebale nuditi rakiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije