Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izaslanstvo Oružanih snaga RH

Krstičević pet dana u posjetu hrvatskim vojnicima u mirovnoj misiji u Afganistanu

Damir Krstičević
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
02.12.2018.
u 07:08

Hrvatski vojnici koji su u misiju otputovali krajem kolovoza raspoređeni su u Kabul i Mazar-e-Sharif, a lokalno ih stanovništvo cijeni jer poštuju tamošnju kulturu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske otputovao je u službeni posjet hrvatskim vojnicima koji se nalaze u mirovnoj misiji u Afganistanu u kojem će Krstičević boraviti sve do 5. prosinca.

U sklopu posjeta, osim obilaska pripadnika 9. kontingenta hrvatskih vojnika koji broji 106 pripadnika, među kojima se nalazi i pet žena, Krstičević će se sastati i s ministrom obrane Islamske Republike Afganistan generalom Tariqom Shahom Bahramijem, zapovjednikom NATO-ove misije potpore miru Resolute support generalom Austinom Scottom Millerom i zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-N) generalom Gerhardom Klaffusom. 
Hrvatski vojnici koji su u misiju otputovali krajem kolovoza ove godine raspoređeni su na dvije lokacije, u Kabulu i Mazar-e-Sharifu, gdje su, kako navode u MORH-u, baš zbog poštovanja tamošnje kulture naši vojnici već 15 godina, koliko je prošlo od dolaska prvoga hrvatskog kontingenta u tu zemlju, među omiljenima u Afganistanu.

Damir Krstičević
1/47

Od te 2003. godine najprije u operaciji ISAF, a zatim i NATO-ovoj misiji Odlučna podrška u Afganistanu je sudjelovalo gotovo 950 pripadnika OSRH-a. Kakvi su bili uvjeti koji su dočekali prve hrvatske vojnike u toj zemlji prije desetljeća i pol, prisjetio se narednik Dražen Tomac.


– Dobili smo golu ledinu na kojoj smo zatim išli sređivati kamp, morali smo podići cijelo naše šatorsko naselje. Nije bilo interneta, postojao je samo telefon i četiri-pet govornica pred kojima se znalo gužvati i po stotinjak djelatnika ostalih međunarodnih snaga koji su čekali u redu da bi se javili svojima. Tad su se čak pisala i pisma, danas je to, normalno, nešto sasvim drugo – govori narednik Tomac. 
Pripreme za tu prvu misiju trajale su dvije godine, dok danas traju četiri puta kraće, a i status hrvatskih vojnika mnogo je drukčiji. Hrvatska zastava na vozilima u Afganistanu znači da nitko neće pucati na njih, pa i obitelji vojnika mogu biti mnogo mirnije nego što je to prije bio slučaj. Ministar Krstičević pri ispraćaju posljednjeg kontingenta vojnika istaknuo je da im “sigurnost uvijek mora biti na prvom mjestu”, što je do sada i bio slučaj jer u svim dosadašnjim misijama nije poginuo nijedan pripadnik HV-a.

Pogledajte video: Predsjednica u Afganistanu

Komentara 20

MA
marijaqwer
09:27 02.12.2018.

Najočitiji rezultat našeg petnaesto godišnjeg vojnog djelovanja u afganistanuje je veliki broj migranata na granici.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
08:18 02.12.2018.

Sv.ugroza dijeli poklone... a ova bajka o najomiljnijim okupatorima samo čeka svoj nesretan kraj i prvu žrtvu ako ne računamo ove do sada ranjene, nasradale i oboljele...

DU
Deleted user
12:21 02.12.2018.

Koji mi k***c radimo u Afganistanu? Drzimo Amerima svijecu dok sire proizvodnju opijuma do nevidenih razmjera te isti transportiraju u SAD pod zastitom svoje vojske. Nasa jedina korist da vojnici idu u misiju radi vece place. NATO je privatna vojskaka osnovana i financirana od mocnika koji salju trupe tamo gdje vide veliku dobit. Niti vise niti manje .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije