Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK ESKADRILE

Krstičević: Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara

zemunik  kanaderi
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
06.12.2016.
u 19:19

Kroz četiri dana izravnih djelovanja u Izraelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koje su sa dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Državi Izrael, vratile su se danas u utorak 6. prosinca 2016. u matičnu bazu u vojarni Zemunik.

Tom prigodom dočekali su ih i pozdravili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb  brigadir Karol Lučan

U pozdravnim riječima ministar Krstičević je čestitao protupožarnim posadama za sve što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu, zbog čega su dobili i pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua

- Iskazali ste visoke  sposobnosti, odlučnost  i spremnost pružanja pomoći kad je bilo najteže. Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu - naglasio je ministar Krstičević te poručio kako je ponosan, i on osobno, ali i cijela Hrvatska jer su svojim nesebičnim angažmanom naše posade u Izraelu pokazale profesionalnost ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna

- Pokazali ste i tamo kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikada ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brand - zaključio je ministar Damir Krstičević.

Posade je pozdravio i general Ante Gotovina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade: 

- Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima i izvan teritorija Republike Hrvatske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako se hrvatski tim iz Izraela vratio sa višeslojnim dojmovima. 

- Reagirali smo u rekordnom roku i pružili pomoć Izraelu u najkritičnijem trenutku. Izraelski premijer upravo je zato došao kod nas, razgledao naš avion i zadržao se u razgovoru, jer su hrvatska iskustva u gašenju požara iz zraka prepoznata i mogu biti korisna Izraelu. U građenju protupožarne sigurnosti naša iskustva mogu im biti dragocjena - poručio je pukovnik  Turković.

Za iznimne rezultate i doprinos u predstavljanju sposobnosti Oružanih snaga i ugleda RH u svijetu, ministar Krstičević je sve pripadnike zračnih snaga koje su pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu nagradio dalekozorom.

Kroz četiri dana izravnih djelovanja u Izraelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

>> Netanyahu zahvalio Plenkoviću: 'Vaša je pomoć bila dragocjena pri gašenju požara'

>> Hrvati oduševili Izraelce: Sada ste heroji u našoj zemlji!

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:09 07.12.2016.

račun krstičeviću ...račun im isporuči . kad imaju za 10 eskadrili borbenih aviona onda si mogu i priuštiti jednu eskadrilu kanadera...

MO
mobitel20
08:19 07.12.2016.

Bravo momci i cure ! Prijateljski Izrael javno i iskreno zahvaljajuje, za razliku od nekih besramnih komsija koji smatraju da im moramo pomoci kad god,i kako god, oni pomisle.

TO
toljaga22
21:22 06.12.2016.

mogli su si kupiti kanadere, a ne borbene zrakoplove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije