Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Krsnik: 'P' u PNUSKOK-u više ne znači policijski, nego politički

Krešimir Krsnik
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
29.12.2014.
u 16:52

Više se ne zna tko koga i kako prisluškuje, tvrdi odvjetnik Krsnik

S Krešimirom Krsnikom, koji je uz Marijana Hanžekovića odvjetnik Milana Bandića i Ivice Lovrića u slučaju Agram, razgovarali smo o tijeku istrage. Krsnik se žestoko okomio i na USKOK i na PNUSKOK te na vladajuću garnituru tvrdeći da je riječ o politički montiranom procesu protiv njegovih branjenika.

Nakon što je gospodin Milan Bandić priveden, izjavili ste: “Bandić je uhićen kako bi se skrenula pozornost s važnijeg suđenja, suđenja bivšim jugoslavenskim špijunima Perkoviću i Mustaču.” Jeste li to izjavili u afektu ili iza toga i danas stojite?

Kada kao profesionalac istupam, rijetko govorim u afektu. Vremena se mijenjanju i danas je nažalost važnije braniti se u medijima nego u sudnici. Kada se slučaj preselio na sud, mi smo prestali davati izjave. Jer vjerujemo u sud. Još uvijek mislimo i nadamo se da je sud taj koji odlučuje. Kada napravite sliku unaprijed u medijima, teško se poslije tome othrvati u sudnici. Rekao sam, možda su neke stvari iz konteksta izvučene, da je to tempirano. Jer nitko, a pogotovo gradonačelnik glavnog grada, ne uhićuje se spektakularno nasred Heinzelove ulice u nedjelju poslijepodne.

Tko bi od toga imao najviše koristi?

Najviše interesa ili koristi može imati vladajuća politička garnitura. Mislite i na premijera i ljude oko njega? Bio sam dovoljno jasan: sigurno politika.

Izjavili ste: “Izražavam bojazan da me se prisluškuje i prati. Vladavina prava 80-ih u komunističkoj Jugoslaviji bila je manje ugrožena nego danas.” Otad su prošla dva mjeseca, imate li konkretne spoznaje o praćenju i prisluškivanju?

Nisam ja to rekao ni napamet ni slučajno. Ako kompariramo Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon od ‘78. do ‘90. godine, to je bilo oličenje ljudskih prava i sloboda u usporedbi sa zakonima koje je donijela Republika Hrvatska. Tu mislim na ZKP i KZ. Koncem 80-ih okrivljenici su imali prava o kojima danas možemo samo sanjati. Prisluškivanje uopće nije bilo dopušteno. Moglo se zloupotrebljavati, ali to nije bilo dokaz u kaznenom postupku. Imali ste jednakost oružja u svakom pogledu. Toga danas više nema. Više se ne zna tko koga i kako prisluškuje. Zloporabe su na svakom koraku. DORH kontrolira i zapovijeda policiji, mi više nemamo policiju koja otkriva kaznena djela, koja je branik. “P” u PNUSKOK-u više ne znači policijski, nego politički! Oni su se pretvorili u političku policiju. Kad saznam tko me prisluškuje, naravno da ću podići kaznene prijave. Sumnjam da me se zakonito prisluškuje jer ne vjerujem da bi ijedan sud to dopustio. To bi bilo ometanje obrane.

Kad saznam tko me prisluškuje, naravno da ću podići kaznene prijave. Sumnjam da me se prisluškuje zakonito, jer ne vjerujem da bio to ijedan sud dopustio. To bi bilo ometanje obrane

Kakva će biti vaša strategija obrane Milana Bandića?

Strategija spada u red odvjetničke tajne. Dokazat ćemo da se u globalu radi o političkom procesu. Razgovarat ćemo i o tome zašto se uopće vodi istraga protiv gospodina Bandića i protiv gospodina Ivice Lovrića. Glavni motiv je bio da se razbija obrana, zato je pokrenuta istraga vezana uz udrugu “U ime obitelji”. Htjeli su spriječiti kontakt između Lovrića i Bandića. U svom zahtjevu za provođenje istrage rade konstrukciju, što mogu, jer ih do podizanja optužnice nitko ne kontrolira. Sudac istrage ima male ovlasti i zato mogu raditi konstrukcije. To je ta opasnost, to je ZKP koji moramo pod hitno mijenjati. U činjeničnom opisu rješenja o provođenju istrage u kojem se pozivaju na osnovanu sumnju, odredbe Statuta Grada Zagreba tumače selektivno i kako njima odgovara, dok druge odredbe koje ukazuju na zakonito postupanje ispuštaju kao da ne postoje.

Pripremate ustavnu tužbu?

Ustavne tužbe mogu se podići tek kada iscrpite sve pravne lijekove koji su vam na raspolaganju. U ovom slučaju podnijet ćemo kaznene prijave. Prebrojavamo sve zloporabe koje su se do sada dogodile.

Protiv koga ćete sve podići kaznene prijave?

Protiv osoba koje su u fazi istrage počinile zloupotrebe, od PNUSKOK-a, USKOK-a, pa i do nekih sudaca istrage – s konkretnim imenima. A protiv onih kojima ne znamo ime podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe pa će biti zabavno promatrati kako će postupiti Državno odvjetništvo. Jer DORH nije Ministarstvo općeg nadzora i ne može to biti. Ne mogu vjerovati da šefovi političkih stranaka sve to, otkad je ZKP stupio na snagu, šutke promatraju. Državni odvjetnik je danas jedina osoba u RH koja djeluje bez ikakve kontrole. U demokraciji nitko ne bi smio raditi bez ikakve kontrole. Doista nevjerojatno. I zato se mogu ponašati kao Ministarstvo općeg nadzora. Njegov posao je da na svaku dojavu za djelo koje se goni po službenoj dužnosti mora reagirati, a ne da on ide u rat s lokalnim šerifima.

Navodno gospodin Bandić razmišlja o podnošenju ostavke na gradonačelničku funkciju.

Ja sam odvjetnik gospodina Bandića, ja nisam njegov politički savjetnik. O tome niti mogu niti želim govoriti.

Što biste mu vi kao odvjetnik savjetovali?

Mogu vam odgovoriti na hipotetsko pitanje što bi bilo kada bi podnio ostavku. Onda bismo imali izbore. A da li bi Bandić na njima mogao sudjelovati, naravno da bi. I što mislite, tko bi pobijedio?

U kojoj je fazi istraga protiv Milana Bandića? Zadnje što smo čuli je širenje istrage na navodno kazneno djelo koje je počinio s pročelnikom Ivicom Lovrićem pri pogodovanju udruzi “U ime obitelji”.

Evo vam demokracija, ljudska prava, ljudske slobode. To su te demokratske prijevare. Ja ne znam koje svjedoke zovu dok me ne obavijeste. Kada ih zovu, što ih pitaju, kako ih ispituju, ne znam kao odvjetnik ništa. Odvjetnicima su odbili da prisustvuju ispitivanju svjedoka pa kao odvjetnik mogu vidjeti iskaze svjedoka tek kada daju izjavu. Mi kao odvjetnici do fotokopije spisa možemo doći samo uz dozvolu USKOK-a, a zna se dogoditi da fotokopirni aparat ili ne radi ili nije slobodan. A mi odvjetnici moramo čekati. Eto, to je “pravo na obranu”. U ovom trenutku ja znam tko je ispitan od svjedoka nakon uvida u spis. Ne postoji posebna soba za odvjetnike. Ne možemo dobiti ni kopije DVD-a, nego bismo trebali sjediti u USKOK-u danima da čujemo tko je što rekao od osumnjičenih, i to tek onda kad nam gospoda iz USKOK-a to omoguće. To je jednakost oružja? Ne dao vam bog da se nađete u sličnoj situaciji... Ja samo želim pošten zakon u kojem smo državni odvjetnik i ja jednaki.

Kad već aludirate na političke motive, očekujete li proširenje istrage?

Ne aludiram, siguran sam u to. Rade konstrukciju i očekujem svašta. Na ovom slučaju su upregnute stotine ljudi. Bandića su prvo uhitili pa onda tražili dokaze, a sada ulaze u Gradsku upravu kao u svoju kuću. Rade teror u kojemu ljudi više ne mogu niti žele raditi, boje se raditi. Prijeti im se obitelji, prijeti im se da će izgubiti posao.

Tko im prijeti?

Uglavnom PNUSKOK. Već mjesecima. Ne znam po kojem zakonu oni ulaze u sobe i uzimaju dokumentaciju, ali znam da to rade. Imam klijenata koji su u ovaj ured došli potražiti zaštitu, imam njihove izjave i naravno da će se o tome voditi postupci jednoga dana.

Kad kažete da je podignuta sva sila policajaca i tužitelja, znači li to da Milan Bandić smeta i vladajućoj, ali i oporbenoj garnituri političara?

On smeta mnogima.

I SDP-u i HDZ-u?

Bio sam jasan: mnogima.

Odvjetnik ste i gospodinu Lovriću, što možete reći o tom slučaju?

Istragom protiv Lovrića htjeli su samo razdvojiti njega i Bandića. Tu nema ničega, udruga U ime obitelji dobila je gradonačelnikovo pokroviteljstvo sukladno članku 26 Statuta Grada Zagreba i članku 10. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba koja ne isključuje financijsku i bilo koju drugu potporu. Sukladno tome, Udruga je dobila štandove od Tržnica Zagreb pod istim uvjetima kao i sindikat koji je prikupljao potpise za referendum o monetizaciji autocesta, odnosno kao i mnoge druge neprofitne udruge u Zagrebu. Zar je krimen dovođenja Šarića u Cibonu za kojeg je plaćeno 550.000 eura, a njegovim odlaskom Cibona je zaradila 1,200.000 eura? Ili, što je preuzeo Cibonu s dugom od 110,000.000 kuna i smanjio to na četvrtinu, a ne progoni se one koji su taj dug stvorili (jedan od njih je “ugledni” zastupnik SDP-a u Saboru). Ili se ne progoni gospodina Srezovića koji desetljećima nije plaćao zakupninu Ciboni za Saloon i dužan je milijune državi za porez, ali se progone drugi koji ga sprečavaju u tim zloporabama...

Komentara 11

DU
Deleted user
09:01 30.12.2014.

Kakav je Krsnik kao odvjetnik, kako je zaradio lovu i ostalo nije bitno. Bitno je da ukazuje na jednu činjenicu koja potkopava sve dobro što demokracija nosi, a to je da kojekakove službe samostalno određuju tko je podoban, a tko za odstrel. Navopdno da Porezna uprava prisluškuje svoje službenike, da vidi tko radi nepodopštine. I sada neka službenik nazove ženu i kaže joj da dolazi kući jer ima proljev i to službe znaju. Užas!

BI
bigstar
00:58 30.12.2014.

vratite nam Bandića!

GO
golub
18:43 29.12.2014.

Prisluškivanjem fiškala utvrditi će se da su upravo oni sa svojim sudijama umrežili krim. organizacije i stvorili ružnu sliku Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije