Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Zagrepčanka D. I. odbila je pregled. Liječnici su pozvali policiju kako bi utvrdili majčinstvo te su je na dva dana razdvojili od bebe
09. kolovoza 2011. u 10:00 83 komentara 594 prikaza
'08.08.2011., Zagreb - Barbara Trbojevic s kcerkom koju je rodila kod kuce. Barbarina kcer jos nema ime. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Zagrepčanka D. I. dva je dana provela razdvojena od svog novorođenčeta koje je prema svojoj želji, prije samo pet dana, odlučila roditi kod kuće. Naime, nakon što je odbila ginekološki pregled u KBC-u Sestara milosrdnica, liječnici su, prema zakonskoj regulativi, pozvali policiju i socijalnu službu kako bi utvrdili majčinstvo. Time je ponovo aktualiziran problem žena u Hrvatskoj koje se odluče iskoristiti svoje ljudsko pravo na to gdje će i na koji način na svijet donijeti svoje novorođenče. Te se majke, zbog nedostataka zakonske regulative, često susreću s velikim neugodnostima pri upisu djeteta u Matičnu knjigu ili pronalaskom pedijatra ili ginekologa. No, s druge strane, otvara se i pitanje nerođena djeteta i njegova prava da se rodi u bolnici u sterilnim uvjetima i svim drugim blagodatima moderne medicine.

Primalji otkaz?

Kako neslužbeno doznajemo, mlada je žena dva dana nakon porođaja koji je vodila primalja, a što je u Hrvatskoj još “ilegalno”, sa svojim novorođenčetom stigla na pedijatriju Vinogradske bolnice u nadi da će nakon što pedijatar pregleda bebu dobiti potvrdu koja će joj omogućiti upis djeteta u Maticu rođenih.

– Na pedijatriju je stigla sa zahtjevom za pregled novorođenčeta i prijavila da je došla kao pratnja djeteta pa je iz bolničke dokumentacije vidljivo da je tek rođeno dijete stiglo u pratnji gđe. D. I. – potvrdio nam je izvor iz bolnice, koji zbog osjetljivosti slučaja želi ostati anoniman. Uočivši tu neuobičajenu situaciju, liječnici su pomnije ispitali mladu ženu, koja je tada rekla da je bebu rodila kod kuće.

– Nakon te izjave mladu su majku s pedijatrije uputili na ginekološki pregled, što je u takvim situacijama uobičajeno, no ona ga je odbila – nastavio je. Taj potez mlade žene potaknuo je sumnju liječnika u istinitost njezinih navoda, pa su pozvali policiju i socijalnu službu, a majku i bebu razdvojili dok se situacija ne raščisti.

– Shvatite i liječnike, danas trgovina djecom nije rijedak slučaj, a bez potpisa ginekologa, koji nakon porođaja pregleda ženu i pedijatra, majka ni nakon rođenja djeteta u bolnici ne može dobiti otpusno pismo – objasnio je naš izvor.

Policija je ispitala D. I., koja je, uplašena komplikacijama, pristala na ginekološki pregled, pa su ona i dijete jučer otpušteni iz bolnice.

– Komplikacije u ovom slučaju neće ostati na razdvajanju majke i djeteta jer je D. I. policiji otkrila i ime primalje, navodno iz naše bolnice, koja je izvela “ilegalan” porođaj kod kuće – upozorio je naš izvor.

Prema hrvatskim zakonima, koji ne dopuštaju primaljama, ali ni liječnicima, da se licenciraju za obavljanje porođaja izvan zdravstvenih ustanova, ta bi babica mogla dobiti otkaz.

Strah od infekcije

Stručnjaci ističu da je za “komplikacije” koje je D. I. doživjela ključno bilo to što je odbila ginekološki pregled jer se, doznajemo, bojala infekcije.

– Do vaginalnog pregleda, koji danas ostavlja jako malu mogućnost komplikacija, postoji niz postupaka kojima se može utvrditi je li žena u poslijeporođajnom razdoblju – rekao je prof. dr. Ratko Matijević, ginekolog iz bolnice Sveti Duh. Znaci su da je žena nedavno rodila boja bradavica i koža trbuha.

– Postoji ultrazvučni pregled abdomena kojim liječnik u žene koja je netom rodila vidi uvećanu maternicu, promjene unutar nje i krvarenja – istaknuo je prof. Matijević i dodao da takav pregled isključuje mogućnost sepse. Dodao je i da iako zastupa pravo žene da odabere gdje će roditi, Hrvatska još nije spremna za porođaje kod kuće.

– Takav porođaj, prema najnovijim podacima, nosi povećan rizik za zdravlje majke i djeteta, a mi još nemamo ni dobro organiziran sustav transporta do bolnice u slučaju komplikacija – poručio je liječnik.

Unatoč upozorenjima stručnjaka na opasnosti koje prijete majkama i djeci koja se rađaju izvan bolnica, žene koje su kod kuće brzo i sigurno na svijet donijele svoje bebe suočavaju se s brojnim posljedicama svoje odluke.

– Dvoje djece rodila sam kod kuće jer sam nakon prvog porođaja u bolnici bila zgranuta odnosom osoblja prema rodiljama – otkrila je Zagrepčanka Barbara Trbojević (35). Priznaje da je za oba poroda kod kuće primalju koja će joj pomoći pronašla na crnom tržištu, no to je nije spriječilo u namjeri.

– Našla sam je u Austriji i platila joj 1000 eura za porođaj te 200 eura za troškove putovanja – otkrila je gđa. Trbojević. Nije se pokajala pa je prije nekoliko dana na isti način rodila još jedno zdravo dijete. – Sada slijedi borba za prijavu djeteta – naglasila je. Naime, iako matičar može upisati dijete po izjavi, ako posumnja u istinitost navoda roditelja, mora pozvati socijalnu službu.

– Nama se to nije dogodilo, no mnogima jest, pa je vrijeme da se prije ulaska u EU i to područje zakonski regulira – apelira Barbara Trbojević na mjerodavne.

Dokazivanje majčinstva medicinska je stv

Dokazivanje majčinstva medicinska je stvar, socijalna skrb tu se ne miješa
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Pavić kaže da ne zna proceduru nakon porođaja kod kuće, a dokazivanje majčinstva medicinska je stvar u koju se Centar ne miješa. No, kada smo kontaktirali s podružnicom Centra Trnje i predstavili se kao sestra majke koja je prije sedam dana rodila kod kuće, socijalna je radnica ljutito rekla:

– Prije sedam dana, a još nisu išli liječniku?! Trebali ste zvati Hitnu odmah nakon porođaja da liječnici pregledaju bebu i majku – rekla je i zatražila ime i adresu rodilje. (mzr)

Autobahn
PODIGAO 20.000 EURA
Hrvat na teži način naučio što se dogodi kada u Njemačkoj ne vraćate kredit. Kupio auto pa nestao
Mirovine
Štednja kao investicija
Izazov prihvaćen: Štedjeli smo svaki dan i pokušali potrošiti minimalno na svakodnevni život. Evo rezultata
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • tapiros:

  Krše li žene možda prava djeteta ako se odluće ne roditi to dijete? Nije li pravo na život svakoga temelj svakog civiliziranog društva? Nije li upravo zato i ukinuta smrtna kazna jer nitko nema pravo ubiti nekoga? A što je ... prikaži još! sa djecom onda? Živimo u licemjernom svijetu demokracije gdje su ljudi jako pomiješali prava, pa vrijedi pravo jačega kao i u kameno doba!

 • gasparr:

  žena može abortirati gdje i kada hoće, ali ne može roditi gdje i kada hoće, u što se topretvorio ljudski rod

 • natalitet iluzija:

  Mislim da natalitet u Hrvatskoj od sada može samo još više padati, niti ja niti moje prijateljice ne želimo rađati u orvelijanskoj atmosferi. Neka vam netko drugi plaća penziju..