Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beirut

Kršćani u manjini posjeduju novac i moć, 
zato su i opstali

Beirut, papa (1)
Reuters/Pixsell
15.09.2012.
u 18:00

Bez obzira na zategnutu situaciju, Beirut godišnje posjeti četiri milijuna turista, koji su oduševljeni noćnim životom i hranom

Beirut, ili kako ga nazivaju Pariz Bliskog istoka, jedan je od najraznolikijih gradova na svijetu po broju religija i kultura. U Beirutu se mogu naći kršćani (maroniti, pravoslavci, armenski pravoslavci, grkokatolici, rimokatolici, protestanti), muslimani (suniti i šijiti) i druzi.

Beirut je bio potpuno razoren za vrijeme građanskoga rata i podijeljen na muslimanski, zapadni, i kršćanski, istočni dio. Danas je grad ponovo ujedinjen i obnovljen, a po suvremenoj arhitekturi te općenito načinu života ravnoteža je kršćanstva i islama. Iako su kršćani u manjini, novac i moć je u njihovim rukama. Muslimani su jednostavno brojniji. Žestoke borbe tijekom građanskog rata trajale su sve dok Sirija nije ušetala u Libanon i ostala do ubojstva libanonskog premijera, za što su mediji optužili Sirijce. Nažalost, zbog sukoba u Siriji i podjele među Libanoncima za i protiv sirijskog režima situacija je zategnuta i u Libanonu i prijeti novim građanskim ratom. Naime, dok Hezbollah i njegov kršćanski saveznik general Michael Aoun podržavaju sirijski režim, suniti i vođa falange Samir Jaaja mu se protive. Često na beirutskim ulicama dolazi do sukoba između pristaša dviju strana.

Bez obzira na zategnutu situaciju, u Beirut svake godine dolazi više od četiri milijuna turista, koji se mogu dobro zabaviti jer je Beirut nadaleko poznat po noćnom životu. Osim noćnog života i kockarnica, turisti uživaju i u libanonskoj kuhinji, jednoj od najzdravijih na svijetu. Libanonska kuhinja stekla je svjetsku reputaciju zbog svoje mediteranske različitosti i zdravih namirnica koje se u njoj koriste. Libanonska gastronomija bogata je mješavina različitih proizvoda i sastojaka koji dolaze iz različitih područja.

>> Papu Benedikta XVI. pozdravio Hezbollah

Ključne riječi

Komentara 72

RE
@rea
22:52 15.09.2012.

Alijansa 14.3. je nastala kao odgovor na ubojstvo Haririja, libanskog premijera. U kojemu su Sirijci imali prste. I nakon kojega su morali otić' iz Libanona.

KR
Kristiana
18:08 15.09.2012.

Evo vidite, ja sam to i napisala pa ste me nagradili minusima, da su kršćani u islamskim zemljama oni koji imaju novac u svojim rukama, što izaziva nelogu i zavist muslimana.

RE
@rea
22:47 15.09.2012.

A propos, text ostavlja dojam kako su kršćani isključivo u savezu sa Hezbollahom. A to naprosto nije istina. Pogledati pod Alijansa 14.3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije