Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Kroz JPP gradnja objekata vrijednih 14,9 milijardi kuna

dragan marčinko
Željko Lukunić/PIXSELL
18.09.2012.
u 15:57

Novac za gradnju objekata osigurava privatni partner, a javni partner, država ili lokalna jedinica, kroz 25 godina plaća naknadu

Već sljedeći mjesec mogli bi se raspisati prvi natječaji za gradnju objekata kroz javno-privatno partnerstvo. Kapitalna vrijednost projekata koji se planiraju graditi na taj način je 14.9 milijardi kuna, a među prvima su bolnica u Varaždinu i Popovači, te velik broj škola – u Varaždinskoj županiji, Istarskoj županiji, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te gradovima Koprivnici, Dubrovniku i Zagrebu. Gradit će se objekti na Trgu pravde u Zagrebu i skladište Ministarstva obrane, najavio je na susretu s novinarima Dragan Marčinko, predsjednik Uprave Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Riječ je o projektima koje su predložile lokalne jedinice, a hoće li i u realizaciju, ovisi o nizu elemenata jer pripremljene ugovore mora prekontrolirati Agencija za javno-privatno partnerstvo, a Ministarstvo financija mora dati odobrenje za zaduživanje javnog partnera kako bi se projekt mogao financirati. Upravo bi i ta financijska strana mogla biti glavna prepreka, zbog čega se i pretpostavlja da su ponude za gradnju kroz JPP predložile upravo bogatije županije. No, kako tvrdi Marčinko, to ne bi trebao biti razlog jer ako ima potrebe za nekim objektom, bolje ga je izgraditi kroz JPP nego klasičnom gradnjom, jer prema računici koju potkrepljuju i svjetska iskustva, gradnja u suradnji s privatnim partnerom donosi i do 10 posto uštede u odnosu na klasičnu gradnju.

U samom startu država se ne mora zaduživati, nego novac osigurava privatni partner, a obveza javnog partnera nastaje tek nakon što je objekt izgrađen i to kroz plaćanje naknade. Ona bi se plaćala 25 godina, u kojem vremenu bi privatni partner morao i voditi računa o održavanju objekta. U klasičnoj gradnji velik trošak države upravo nastaje i kroz održavanje, ako je objekt loše izgrađen, a taj će rizik kroz JPP biti izbjegnut. Nakon 25 godina objekt bi preuzeo javni partner, odnosno država ili lokalna jedinica.

Komentara 19

Avatar MK
MK
16:15 18.09.2012.

...a sada neka mi netko izracuna kako to privatnik u JPP programu skolu moze izgraditi 10% jeftinije nego ako je gradi bez JPP programa. ...sve je to demagogija organiziranoga kriminala.

KO
korisnik3
16:15 18.09.2012.

a) da li vjerujete ovoj faci na fotografiji uz tekst? b) varazdinska zupanija i JPP. c) hvala na paznji i ugodan nastavak veceri.

BO
Bazhenov Oil Field
16:04 18.09.2012.

Kasnije cemo citati kako su uhvatili ovog ili onog politicara u sprezi s kapitalistima u kradji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije