Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska-Mađarska

Kroz IPA prekogranični program povučeno 47 milijuna eura

helga
Marko Lukunic/PIXSELL
20.09.2013.
u 15:35

U nekoliko posljednjih mjeseci s mađarskim partnerima radi se na operativnom programu prekogranične suradnje za iduće razdoblje

Uz sudjelovanje 200-ak hrvatskih i mađarskih stručnjaka angažiranih na programima europske teritorijalne suradnje danas je u Vukovaru održana pristupna konferencija IPA prekograničnog programa Hrvatska – Mađarska.

– U 140 odabranih i 13 rezervnih i naknadno odabranih projekata s mađarskim partnerima povučeno je ukupno 47 milijuna eura od čega je Hrvatska povukla 23, a Mađarska 24 milijuna eura. Suradnja sa zemljama članicama EU i konkretno s Mađarskom otvarala je put načinu funkcioniranja EU. Prijmom u EU Hrvatska postaje ravnopravni partner i sredstva ulaže iz istog fonda – rekla je voditeljica hrvatske delegacije i pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Helga Bubanović Devčić govoreći o IPA programi Hrvatska – Mađarska od 2007. do 2013. godine.

Dodala je i da se počelo raditi na novom programu koji će biti puno veći te da sve zajedno za programe prekogranične suradnje imamo na raspolaganju oko 130 milijuna eura koji će se trošiti od 2014. do 2023. godine. U nekoliko posljednjih mjeseci s mađarskim partnerima radi se na operativnom programu prekogranične suradnje za iduće razdoblje te je trenutačno u tijeku definiranje zajedničkih prioriteta koji se moraju prezentirati Europskoj komisiji do rujna 2014. godine. Prisutnima se obratio i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić koji je rekao da je županija do sada realizirala više projekata prekogranične suradnje, u prvom redu sa Srbijom i BiH jer fizički ne graniči Mađarskom. Izrazio je i nadu da će u budućnosti najistočnija hrvatska županija značajnije sudjelovati u projektima s Mađarskom pri čemu bi poveznica mogla biti i brojna mađarska nacionalna manjina.

>> Ipak se može! Ove dvije županije povukle su najviše iz fondova EU!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije