Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kronično nam nedostaje angažman intelektualaca koji imaju stručni kredibilitet

Rijetko sam igdje u svijetu susreo osobu, uključujući i brojne nobelovce, koja ima takav enorman ego kao prosječni političar u Hrvatskoj
01. prosinca 2019. u 00:04 75 komentara 3750 prikaza
Ivan Đikić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako joj još nije kraj, već se sada vidi da je iza Ivana Đikića velika godina. Naš cijenjeni znanstvenik koji radi na dva kontinenta, na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i u tvrtki Genentech u San Franciscu, krajem travnja izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti (AAAS), jednoj od najprestižnijih ustanova u Sjedinjenim Državama. No po novom popisu Clarivate Analyticsa, prof. Đikić je i drugu godinu zaredom među 0,1 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Velikim dijelom i zato što je nekoliko njegovih radova objavljeno ove godine u globalno utjecajnim časopisima Science i Nature te u još uglednih publikacija. A onda je stigla vijest o grantu, novčanoj potpori u znanosti, od 12 milijuna eura za projekt istraživanja autofagije u kojem sudjeluje nekoliko njemačkih znanstvenih institucija, a kojem je prof. Đikić na čelu.

Ivan Đikić prošli je tjedan postao član American Academy of Arts and Sciences Vrijedan projekt Đikić dobio 12 milijuna eura za projekt pod vodstvom njemačkog sveučilišta

Dvanaest milijuna eura koje je dobio vaš projekt za istraživanje autofagije doista je visok iznos. Kako će se trošiti taj novac i o kakvom je projektu riječ, koji je njegov krajnji cilj?
Voditelj sam tog projekta od 2016. godine i do sada smo dobili više od 25 milijuna eura za osam godina istraživanja. Autofagija je glavni mehanizam uklanjanja oštećenja unutar ljudskih stanica i tako efikasno štiti naš organizam od razvoja bolesti. Cilj naših istraživanja je omogućiti brže prenošenje znanstvenih otkrića prema klinici i stvaranju lijekova protiv neurodegenerativnih bolesti, tumora i infekcija. Osim toga uložit ćemo i znatan dio sredstava u obrazovanje novih generacija znanstvenika potičući kulturu suradnje, timskog rada, otvorenosti u komunikaciji, kreativnosti, fokusiranja na velika znanstvena pitanja te korištenja novih tehnologija. Predsjednica Sveučilišta Goethe prof. Gitta Wolf posebno je ponosna na to da je Frankfurt postao vodeći centar za istraživanje autofagije u Njemačkoj.

Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Životna priča prokuristice kraša Marice Vidaković

>> Kupci naručuju sve: od navijačkog šala do pelena, pseće hrane ili pjene za brijanje

>> Hrvatski čvarci od danske slanine i uvozne radne snage

>> Mara Bareza: Žena koja je Glavaševu sinu ostavila pravo bogatstvo

>> Sindikalisti Šprem, Mihalinec, Ribić i Stipić jedini su dobitnici štrajka

naslovnica | Autor :

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • Avatar brišejado
  brišejado:

  Gospon Đikić - ma nije istina da nam nedostaje intelektualaca s stručnim kredibilitetom!!!! Pogledajte si samo sindikalnu intelektualku Sanju Šprem. Tko nešto takvoga ima? Ispravno - nema nitko!

 • IvoDivo:

  Đikiću javi se milanoviću on treba takve kao što si ti

 • juma:

  Strucni kredibilitet ne cini intelektualca. Ukoliko nedostaje socijalna komponenta, komunikacijske vjestine i karakterne odlike, a imate samo kredibilitet u struci, onda dobijete vrhunskog lijecnika ili inzinjera, ali ne vrhunskog intelektualca.