Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I TO JE MOGUĆE Profitirao od pravosudnog 'ping-ponga'

Krojf se spasio jer je prijetio novinarki!?

17.12.2008.
u 18:09

SISAK – Županijski sud u Sisku u vijeću sastavljenom od Melite Avedić kao predsjednice vijeća, te Snježane Mrkoci i Višnje Vukić, prihvatio je žalbu Miljenka Žaje (50) zvanog Krojf, rodom iz Tomislavgrada, protiv presude Općinskog suda u Glini od 10. travnja 2008., te po službenoj dužnosti preinačilo pobijanu presudu u pravnoj oznaci djela, te odbilo optužbu.

Svirat će ti na Mirogoju
Bio je optužen zbog prijetnji novinarki Renati Ivanović iz Globusa koja je pratila suđenje “zločinačkoj organizaciji”. Kako se navodi u optužnici, namjeravajući je ustrašiti telefonski joj je 9. rujna 2002. rekao da ona zna tko je on i da je svašta o njemu pisala te da osniva sastav koji će joj svirati narodnjake na Mirogoju. Te su riječi kod novinarke izazvale osjećaj straha i ugroženosti. Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Glini kojem je proslijeđen spis zbog preopterećenosti zagrebačkog suda, Miljenko Žaja proglašen je krivim i kažnjen sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. “Krojf” se žalio, ali i državni odvjetnik koji je tražio bezuvjetnu kaznu zatvora.

Državni odvjetnik Krojfa je optužio za prijetnju službenoj osobi, a sud je utvrdio da novinarka nije imala to svojstvo.

Sramotna zastara
Renata Ivanović je kao bivša novinarka Globusa bila u radnom odnosu temeljem ugovora pa su suci zaključili da ona nije bila postavljena na neku dužnost s posebnim obvezama i odgovornostima, već bi to eventualno mogao biti glavni urednik koji odgovara za obujam i sadržaj tjednika. Stoga Krojfa nisu mogli optužiti za tzv. kvalificirani (teži) oblik prijetnje. Iako je počinio “običnu” prijetnju, Krojf nije kažnjen jer je sud utvrdio da je apsolutna zastara kaznenog progona nastupila 9. rujna 2006. godine. Stoga je optužba odbijena.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije