Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Krojenje novih izbornih jedinica tek nakon lokalnih izbora


U svakoj od deset jedinica pojedini bi mandat vrijedio isti broj glasova birača
04. rujna 2012. u 16:00 1 komentara 35 prikaza
jedinice, izbori
Foto: Večernji list

Iako se očekivalo da će vladajuća "Kukuriku koalicija" već u prvoj godini mandata izmijeniti postojeće izborne jedinice, koje je HDZ-ova vlada svojedobno iskrojila kako je njoj odgovaralo, od toga zasad neće biti ništa.

Ništa od smanjenja

Novi zakon kojim bi se jedinice ustrojile tako da svaki mandat vrijedi isti broj glasova birača očekuje se tek 2013. godine, odnosno nakon skorih lokalnih izbora, potvrdio je ministar uprave Arsen Bauk.

Sada, primjerice, u sedmoj izbornoj jedinici ima 261.000 birača, a u četvrtoj 206.000, što je odstupanje od čak 25 posto, objasnio je Bauk.

Po granicama županija

Granice izbornih jedinica trebale bi slijediti granice županija, a napokon bi se trebala izbjeći i nakaradna podjela Zagreba na čak četiri izborne jedinice. Ako bi podjela ostala na deset jedinica, Zagreb bi se vjerojatno podijelio na dvije, granice bi bile granice gradskih četvrti, a u nekim jedinicama, ovisno o broju birača, biralo bi se od 13 do 16 zastupnika, umjesto sadašnjih 14.

Time se ukupan broj mandata ne bi mijenjao i ostao bi 140. Budući da najveći broj birača ima osma izborna jedinica koju čine Istarska i Primorsko-goranska županija, u njoj bi se biralo 16 zastupnika.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    HDZ si naštelal izborne jedinice, a mi se u Zagrebu nemremo rješit Bandića i njegovih već čitavo desetljeće !? Još mi je gluplja ova fora oko lV i Vll iborne jedinice jer eto nemaju isti broj stanovnika. Smanjite broj zastupnika, ... prikaži još! a ne izmišljat neku matematičku jednakost. Postoje regije koje su specifične i različite po mnogo čemu, a to je bitnije neg nekakva matematička jednakost. Inače opet vidim i dijasporu i manjine...kaj bi to pak sad trebalo značit ?!