Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaje HDZ-ov ustroj

Krojenje novih izbornih jedinica tek nakon lokalnih izbora

jedinice, izbori
Večernji list
04.09.2012.
u 16:00


U svakoj od deset jedinica pojedini bi mandat vrijedio isti broj glasova birača

Iako se očekivalo da će vladajuća "Kukuriku koalicija" već u prvoj godini mandata izmijeniti postojeće izborne jedinice, koje je HDZ-ova vlada svojedobno iskrojila kako je njoj odgovaralo, od toga zasad neće biti ništa.

Ništa od smanjenja

Novi zakon kojim bi se jedinice ustrojile tako da svaki mandat vrijedi isti broj glasova birača očekuje se tek 2013. godine, odnosno nakon skorih lokalnih izbora, potvrdio je ministar uprave Arsen Bauk.

Sada, primjerice, u sedmoj izbornoj jedinici ima 261.000 birača, a u četvrtoj 206.000, što je odstupanje od čak 25 posto, objasnio je Bauk.

Po granicama županija

Granice izbornih jedinica trebale bi slijediti granice županija, a napokon bi se trebala izbjeći i nakaradna podjela Zagreba na čak četiri izborne jedinice. Ako bi podjela ostala na deset jedinica, Zagreb bi se vjerojatno podijelio na dvije, granice bi bile granice gradskih četvrti, a u nekim jedinicama, ovisno o broju birača, biralo bi se od 13 do 16 zastupnika, umjesto sadašnjih 14.

Time se ukupan broj mandata ne bi mijenjao i ostao bi 140. Budući da najveći broj birača ima osma izborna jedinica koju čine Istarska i Primorsko-goranska županija, u njoj bi se biralo 16 zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
19:45 04.09.2012.

HDZ si naštelal izborne jedinice, a mi se u Zagrebu nemremo rješit Bandića i njegovih već čitavo desetljeće !? Još mi je gluplja ova fora oko lV i Vll iborne jedinice jer eto nemaju isti broj stanovnika. Smanjite broj zastupnika, a ne izmišljat neku matematičku jednakost. Postoje regije koje su specifične i različite po mnogo čemu, a to je bitnije neg nekakva matematička jednakost. Inače opet vidim i dijasporu i manjine...kaj bi to pak sad trebalo značit ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije