Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kroes i Rehn ostaju, ali čini se da se više neće baviti Hrvatskom

U “Barrosu II” ima devet žena, jedna više nego do sada. Bit će 13 povjerenika pučana, osam liberala i šest socijalista.
25. studenoga 2009. u 16:12 7 komentara 1 prikaza
olli rehn
Foto: AFP

Predsjednik Europske komisije u drugome mandatu Jose Manuel Durao Barroso dobio je u utorak navečer imena povjerenika i iz posljednje tri zemlje koje koje ih do tada nisu bile dostavile: Danske, Malte i Nizozemske. Umjesto Mariann Fischer Boell, Danci su imenovali Connie Hedegaard. Maltežani su pak Joea Borga zamijenili Johnom Dallijem.

Iako se najavljivalo da će Nizozemci europsku povjerenicu za tržišno natjecanje Neelie Kroes, koja se bavila i hrvatskom brodogradnjom, a pripada oporbenim liberalima, zamijeniti nekim iz vladine koalicije, ona je ponovno potvrđena. NRC Handelsblad najavljuje da joj je namijenjena nova lisnica povjerenice za informatičko-komunikacijsku tehnologiju i telekomunikacije.

No, to su tek nagađanja. Naime, iako su zemlje članice te koje određuju koga će poslati u povjerenički kolegij, raspodjela mandata u isključivoj je mjerodavnosti predsjednika EK. Barroso je, obraćajući se u utorak europarlamentarcima, priznao da je “izložen pritisku”, ali je ustvrdio da će “sam preuzeti punu odgovornost” za podjelu povjereničkih lisnica.

Finska je ponovno imenovala Ollija Rehna, no, čini se da će se položaj povjerenika za proširenje ukinuti i stopiti s mandatom “ministrice vanjskih poslova” britanske barunice Catherine Ashton. Ostaju i Belgijac Karel de Gucht, Cipranka Androulla Vassiliou, Estonac Siim Kallas, Talijan Antonio Tajani, Latvijac Andris Piebalgs. Luksemburžanka Viviane Reding, Slovenac Janez Potočnik i Španjolac Joaquin Almunia.

Njemačku će, umjesto Guentera Verheugena, zastupati dosadašnji badenwuerttemberški premijer Guenther Oettinger, dok se iz Pariza, umjesto Jacquesa Barrota, u Bruxelles vraća Michel Barnier.

Sastav povjereničkoga kolegija mora odobriti i Europski parlament, a u njemu najzastupljenija Europska pučka stranka najavila je da neće proći povjerenici sumnjive komunističke prošlosti. Česi bi stoga već morali početi razmišljati o pričuvnome kandidatu umjesto Štefana Fuelea, koji je u Moskvi završio KGB-ovu akademiju.

U “Barrosu II” ima devet žena, jedna više nego do sada. Bit će 13 povjerenika pučana, osam liberala i šest socijalista.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Ugo Kajvez:

    Smeće EU-ovsko .....

  • bili-tartuf:

    izgleda da cémo mi jedini ucí u EU,.bez Lustracije-komunjyizma...\"po Mesicú\"...

  • -obrisani-:

    Ovdje je sve nekako već poznato do sada! \"Finska je ponovno imenovala Ollija Rehna, no, čini se da će se položaj povjerenika za proširenje ukinuti i stopiti s mandatom “ministrice vanjskih poslova” britanske barunice Catherine Ashton.\" ................ Englezi imaju škare ... prikaži još! izgleda. Da li se Hrvatska izmakla. Vidjet ćemo uskoro.