Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE

Krnji DSV s mukom bira šefa Županijskog suda

22.12.2016., Zagreb - Drzavno sudbeno vijece obavlja razgovore s kandidatima za predsjednika Zupanijskog suda u Zagrebu.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
23.12.2016.
u 13:15

Za odluku treba šest od osam članova DSV-a

Između sedmero kandidata novi šef Županijskog suda u Zagrebu trebao bi danas biti izabran s barem šest glasova od osmero članova Državnog sudbenog vijeća. Uz to što Hrvatski sabor nije imenovao dvojicu političara u DSV, jučer je DSV izuzeo Ivicu Veselića. Sada je upitno hoće li čelnik jednog od najvažnijih sudova biti izabran i u novom pokušaju nakon 13 mjeseci.

Lani ga devetero članova DSV-a nije uspjelo izabrati između troje kandidata. Ivan Turudić dobio je četiri glasa, Jasna Smiljanić tri, a dr. sc. Oliver Mittermayer nijedan glas. Dvojica profesora su se suzdržala. Od svih njih, u DSV-u više nije Davorin Mlakar (glasovao za Smiljanić).

Ostanu li svi pri svome, a profesori opet budu suzdržani ili glasuju za nove kandidate, izbor će se opet ponoviti. Moguće je da se uz profesore još barem četvero koji su glasovali za Turudića ili Smiljanić opredijele za nekog od četvero novih kandidata, ali samo ako su svi za istog.

DSV je prije razgovora s kandidatima odbio pisani zahtjev Jasne Smiljanić za izuzeće Veselića koji je tražen jer je on član nižeg disciplinskog tijela Hrvatske liječničke komore (HLK) i predsjednik Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza.

U potonjem tijelu Smiljanić je zamjenica, a Ivan Turudić predsjednik je višeg disciplinskog tijela u HLK. Međutim, Veselić je izuzet kad je došao red za razgovor na Mittermayera koji je usmeno zatražio njegovo izuzeće.

Podsjetio je da je i lani bio izuzet zbog spora koji vodi protiv njega (sada na reviziji na Vrhovnom sudu), pa je potom bio izložen njegovoj netrpeljivosti. Naime, organizirana je sudačka večera pa je odbio njegov novčani doprinos i sudjelovanje pa stoga večera nije ni održana. Četrdesetak minuta DSV-u je trebalo da bez javnosti sasluša Veselića i usvoji izuzeće.

Jučer su odvojeni polusatni razgovori uz troje lanjskih kandidata održani još s Krešimirom Devčićem, Tomislavom Jurišom i Ratkom Šćekićem, dok će s Lanom Petö Kujundžić zbog njezina službenog puta biti danas.

Neki su odgovori bili slični, rjeđe različiti, ali ne bitno. Bilo je govora o potrebi za više edukacije sudaca, osobito o europskom pravu, o javnoj percepciji pravosuđa, kvaliteti građanskih sudaca, o tomu što su svih sedmero kandidata kazneni suci, te treba li ograničiti Ustavni sud pri odlučivanju o tužbama protiv odluka redovnih sudova. 

Lani šef Županijskog suda u Zagrebu nije izabran između troje kandidata, a danas bi trebao biti izabran između sedmero kandidata.

>> Udruga Franak: Najnovija presuda otvara širom vrata za ništetnost svih ugovora u 'švicarcima'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije