Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krnjak: U strahu od ovrha počeli plaćati zaostale račune

U Općini tvrde da su mnogi dužnici već podmirili obveze, iako su im računi sada uvećani za zatezne kamate i troškove ovrhe, koji iznose 230 kuna
15. srpnja 2010. u 14:59 0 komentara 12 prikaza
krnjak
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Ovrhe zbog neplaćanja računa za komunalnu naknadu, isporučenu vodu i druge ‘'namete'’ preplašile su stanovnike Krnjaka, pa je znatan dio neurednih platiša prošlih dana ipak podmirio svoje obveze.

Uz veće dužnike, čiji su slučajevi već prije predani na sud, Općina je zbog neplaćanja pokrenula ovršni postupak za čak 160 domaćinstava. Tvrde da je taj postupak neizbježan kako bi se uvelo reda u naplatu.

– Svakodnevno nam dolaze ljudi i traže da im se sagradi ili popravi put, osigura kvalitetna vodoopskrba ili nešto slično. Znamo da su neki od tih zahtjeva gotovo egzistencijalni i da se ljudima mora osigurati minimum životnog standarda. Ipak, svi moraju znati da to stoji novca i da svi stanovnici moraju uredno podmirivati svoje obveze. Zato smo zadovoljni što je nakon ovršnog postupka mnogo dužnika ipak podmirilo svoje dugove, iako su ti računi sada veći nego da su ih podmirili na vrijeme – rekao je Rade Kosanović, načelnik općine Krnjak.

Po zakonskim normama, na iznose dugovanja za pojedino domaćinstvo pribrojili su se zakonska zatezna kamata i 230 kuna ovršnog postupka. Cijeli posao za Općinu vodi zagrebačka tvrtka LibuSoft. Općina će njihove usluge platiti deset posto od svakog naplaćenog računa.

Neplaćanje računa u Krnjaku bila je jedna od tema izvješća financijske revizije. Revizija je Općini zamjerila neplaćanje računa za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Objašnjenje općinskih čelnika bilo je da dio tih obaveza nije plaćen upravo stoga što stanovnici Krnjaka nisu podmirili svoje obveze za komunalije. Tako je samo dug za komunalnu naknadu u općini narastao na više od 370.000 kuna.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.