Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nesnosan smrad'

Krizni stožer Marišćina traži zatvaranje Centra za gospodarenjem otpadom

marišćina,smetlište
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/2
07.08.2019.
u 09:38

Danima se na području Marčelja i okolnim naseljima širi nesnosan smrad, što je javno potvrdio i novi direktor TD Ekoplus Miodrag Šarac, kaže Krizni stožer

Udruga krizni eko stožer Marišćina tvrdi da Centar za gospodarenjem otpadom (ŽCGO) Marišćina i dalje proizvodi probleme pa zato traži od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da održi obećanje i zatvori Centar.

Iako se samo prividno, ističe Udruga, po parametrima mjerenja na mjernoj stanici Pogled čini da su sve granične vrijednosti ispod razine koja se tolerira, to nije tako.  "Danima se na području Marčelja i okolnim naseljima širi nesnosan smrad,  što je javno potvrdio i novi direktor TD Ekoplus Miodrag Šarac," ističe Krizni stožer.

Napominje kako se u više navrata direktor TD Ekopluis ispričao mještanima, zbog kako je i sam potvrdio, nesnosnog smrada.
Udruga smatra kako je ŽCGO Marišćina nefunkcionalno postrojenje, obično neuređeno smetlište, koje proizvodi isključivo probleme, gdje se otpad melje na najprimitivniji način.

To je postrojenje koje proizvodi  samo i isključivo goleme troškove, napominje Udruga i tvrdi kako će problemi postojati sve dok se biootpad ne počne odvajati, što je definirano i Uredbom o gospodarenju otpadom.  

Do tada, smatra, treba zabraniti dovoz biootpada na ŽCGO Marišćina, kako bi mještani napokon mogli disati, a ne se  hermetički zatvarati u svoje domove.

Tražimo da konačno prevlada razum, da se poštuje struka,  da se mještani riješe ove agonije na koju su prisiljeni protiv svoje volje,  protivno svim zakonima, protivno Ustavu, ističe Udruga.

Podsjeća također kako je još u ožujku 2019. godine ministar zaštite okoliša i energetike potvrdio  da će, ukoliko se problem smrada i onečišćenja ne riješi do kraja svibnja 2019. godine, zatvoriti Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina.

Udruga zahtijeva od ministra zaštite okoliša i energetike da održi svoju riječ  i zatvori ovo „moderno čudo od tehnologije“!  

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina je,  tvrdi Udrga, tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, koji posluje bez okolišne dozvole i  protivno zakonskoj regulativi.

 

Komentara 4

AN
antonelić
10:08 07.08.2019.

iz povjerljivih izvora bliskih costabelli ( gdje trenutno odmara prd.vld.anem. plenković ) saznajemo da će premijer prekinuti go i otići na marišćinu i riješiti sve probleme ... kao što je jučer riješio 3. maj , a nedavno rafineriju sisak ,, imunološki , riz odašiljače , hž-cargo , uljanik , petrokemiju , grupu borg i agrokor , sezonu i opegeove ... najbolji prd.vld. ikad !!! ... samo kad bi nam digao povratnu naknadu za boce na 1 kunu ! ...

DU
Deleted user
10:24 07.08.2019.

Odvratno...

Avatar raco
raco
10:10 07.08.2019.

e kad nitko neće spalionicu sad živite u smradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije