Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa će biti veća od financijske krize iz 2008. godine'

Negativan utjecaj zabilježen je gotovo u svim sektorima, a najveći u sektoru usluga – ugostiteljstvu i prijevozu.
15. listopada 2020. u 14:08 0 komentara 739 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Gospodarstvenici Sisačko-moslavačke županije suočeni su s padom prihoda, povećanim troškovima zaštite na radu i zaštite od pandemije, neizvjesnošću do kada će ova kriza trajati te uslijed toga smanjuju broj radnika, smanjuju plaće i reduciraju ostale troškove, što će se negativno odraziti na županijsko gospodarstvo do kraja ove godine“ - istaknuo je u četvrtak predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić tijekom elektronske sjednice Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Sisak.

Potpisana povelja o prijateljstvu između Varaždina i grada Shaki u Azerbejdžanu OBJAVIO I ŠALJIVU SLIKU Čehok: Pozitivan sam prema svim dragim ljudima koji su se brinuli, negativan na koronu!

Rekao je kako će kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa biti veća od financijske krize iz 2008. godine.

- Ukupni prihodi 60 posto županijskih gospodarstvenika smanjeni su u prvih šest mjeseci ove godine za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je izvoz u istom razdoblju smanjen za 13 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku hrvatski BDP u drugom kvartalu ove godine smanjen je za 15,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to prvenstveno uslijed velikog pada u sektoru usluga, dok je taj pad u Sisačko-moslavačkoj županiji bio nešto manji. Pandemija je negativno utjecala kako na hrvatsko tako i županijsko gospodarstvo“. – rekao je Babić istaknuvši kako je gospodarstvo županije izvozno orijentirano s pretežitim udjelom prerađivačke industrije.  

Negativan utjecaj zabilježen je gotovo u svim sektorima, a najveći u sektoru usluga – ugostiteljstvu i prijevozu. 

Ključni problemi gospodarstva Sisačko-moslavačke županije, koje je pandemija samo pogoršala, i dalje su velika stopa nezaposlenosti i nizak nivo prosječne bruto plaće. Stopa nezaposlenosti u županiji u srpnju ove godine iznosi 19,3 posto i time je SMŽ u samom vrhu županija s najvećom nezaposlenosti. Trenutno je 9.656 nezaposlenih, a omjer broja umirovljenika i zaposlenika je izjednačen, 1:1. Prosječna bruto plaća u županiji u 2019. godini iznosila je 7.047 kn i bila je za 19,4 posto niža od republičkog prosjeka.

Zagreb: Sastanak Stožera civilne zaštite RH s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva MASKE U KAFIĆIMA Ugostitelji traže od Vlade rješenja za ekonomsko obeštećenje

„Kako bi se utjecaj pandemije što slabije odrazio na gospodarstvo potrebno se dosljedno pridržavati mjera Nacionalnog stožera uz uvažavanje specifičnosti pojedinih sektora i djelatnosti. Najavljena sredstva iz instrumenta Next generation EU potrebno je maksimalno iskoristiti u prioritetnim područjima gospodarstva koja zadržavaju i otvaraju nova radna mjesta i razvijaju nove projekte koji su pretpostavka održivog razvoja. U tom smislu ohrabruju i najave Vlade RH da će prioritet biti praćenje bilance roba i poticanje ulaganja u proizvodne kapacitete koji će povećati zaposlenost i proizvodnju roba kako za domaće tržište tako i za izvoz. Na ovaj način se napokon u razvoju hrvatskog gospodarstva fokus sa sektora usluga premješta na prerađivačku industriju što je od izuzetnog značaja za gospodarstvo naše županije, u kojem dominira prerađivačka industrija“, zaključio je Babić.

Na sjednici Gospodarskog vijeća prihvaćen je prijedlog Odluke o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu Zlatna kuna dobit će Petrokemija d.d. Kutina, u kategoriji srednjih poduzeća HIPP Croatia d.o.o. Glina, a malih poduzeća Sano d.o.o. iz Popovače. 

Testiranje građana na virus COVID-19 u Rijeci Koronavirus u Hrvatskoj Virologinja upozorava: Cjepivo nije kraj korone, sezona sad dolazi na naplatu

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o dodjeli Posebnog priznanja za doprinos razvitku gospodarstva i komorskog sustava na području Sisačko-moslavačke županije, koje se dodjeljuje povodom obilježavanja 150 godina djelovanja Trgovačko-obrtničke komore na području županije. Navedeno priznanje dodijelit će se Ivanu Brkiću, Mladenu Galekoviću, Borisu Mesarić, Matt Darku Sertiću, Milanu Stojanoviću i Marijanu Vukeliću, kao fizičkim osobama te pravnim osobama: Gavrilović d.o.o. Petrinja, Petrokemija d.d. Kutina te Razvojna agencija Sisačko – moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. Dodjela priznanja održat će se na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak u prosincu ove godine.

Petra Dugandžić
detalji privukli pozornost
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.