Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO U Meisu u Goričanu nema viška radnika

Kriza ne smije biti izlika za neuspjeh i otpuštanja

26.02.2009.
u 16:34

Kriza? Ne volim koristiti tu riječ. Kriza je i izazov, ona može biti i mogućnost za poboljšanje situacije, ali ne bi smjela biti izlika za neuspjeh, iza koje bi se netko skrivao - kaže Miroslav Lukša, direktor Meisa iz Goričana, tvrtke sa 400 zaposlenih.

Izvoze u Austriju
U toj tvrtki nitko nije dobio otkaz. Otišli su neki radnici u mirovinu, neki za boljom plaćom u preloški Hilding i Boxmark, koji je ovih mjeseci otpustio oko 140 ljudi. Za tvrtku s doradnim poslovima za tržište u Austriji i Italiji, koje trese gospodarska kriza, to je velik uspjeh jer bi se očekivalo da će se upravo ona naći na udaru smanjenja narudžaba i poslova.

- Situacija je teška. Ne mogu pričati bajke i govoriti kako je sve krasno. Problema ima, ali se s njima nosimo. Pri smjeni smo kolekcija, kakve imamo dva puta godišnje, što znači da će radnici na nekoliko dana godišnjeg odmora, no bez posla neće ostati. Vidimo da i ponajbolje tvrtke otpuštaju po 20, 30 ili 50 radnika, no mi to nismo učinili, a i ne mislimo - kaže direktor tvrtke.

Miroslav Lukša smatra da se premalo cijeni poslovanje te tvrtke, u kojoj su zaposlene uglavnom žene niže obrazovne strukture. To, kaže, nije tvrtka poput Podravke ili Kraša. Riječ je uglavnom o starijim radnicama, koje se muče da ispune normu. Česta su bolovanja. Meiso godišnje izveze robe u vrijednosti oko tri milijuna eura.

Porezi i doprinosi redovito se uplaćuju. - Situacija u tekstilnoj, obućarskoj i kožarskoj branši nije sjajna. Čateks jedini odskače, ali iza njega je 120 godina tradicije i neki proizvodi koji su jedinstveni ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. S njim se ne možemo uspoređivati - obrazlaže direktor.

Pred njima je ugovaranje posla veće dodane vrijednosti, za koji se nada da će uspjeti.

- Moramo biti konkurentni jer za ovakve poslove u svijetu konkurira milijarda ljudi. Inozemni partneri mogli bi inače reći da idu tamo gdje je radna snaga jeftinija - kaže Lukša.

Gotova zaštitna obuća
Tvrtka Meiso je osnovano 1978. godine, a osnovni program proizvodnje je izvoz gornjišta obuće i izrada gotove zaštitne obuće te proizvodnja zaštitne ženske obuće.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije