Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad bdp-a

Kriza ne posustaje već petu godinu zaredom

bdp
Arhiva VL
29.05.2013.
u 11:38

Pad BDP-a od 1,5 posto u prvom tromjesečju najavljuje minus i u 2013., podbacili izvoz i domaća potrošnja

Hrvatski je BDP u padu šesto tromjesečje, a smanjenje od 1,5 posto u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto prošle godine blaže je od minusa iz zadnjeg kvartala 2012. Na njega su ponajprije utjecali oštar pad izvoza i nastavak smanjenja domaće potrošnje. Prema statističarima, rezultat bi bio još lošiji da se nije osjetio učinak državnih investicija.

Očekivanja do kraja godine i dalje su raznolika. Vlada ostaje pri revidiranoj optimističnoj varijanti rasta od 0,7 posto, dok većina ostalih predviđa smanjenje 0,5 do jedan posto. Centralna će banka svoju revidiranu prognozu objaviti u lipnju, dok Europska komisija vjeruje da će najmlađa članica EU ove godine pasti jedan posto!

Dalić: Pad BDP-a jasno zahtijeva promjenu ekonomske politike

Kada od zadnjeg kvartala 2008. ne bi bilo gubitka BDP-a od 12 posto, koji je dosad uzeo dvjesto tisuća radnih mjesta, za ovogodišnje bi se prvo tromjesečje mogla naći i pokoja dobra riječ jer rezultatom ne odudara od stanja u okruženju. Eurozona je potonula u recesiju, a mnoge su države članice EU prvi kvartal 2013. pale više i od Hrvatske, i to od 2 do više od 5 posto.

Prvi su put minusi zabilježeni u snažnoj Njemačkoj i Francuskoj, što automatski povlači za sobom sve ekonomije koje su ovisne o najjačem dvojcu. Italija kao treća davno je upala u krug 'maslinarskih zemalja' koje nikako da se izvuku iz dužničke krize.

>>Izlazimo iz CEFTA-e koja se oporavlja, ulazimo u EU koja tone

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije