Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Krivotvoritelju Gotovinine putovnice sudi se i zbog droge

Nosio sam vrećicu u Beč za 1000 eura, trebao mi je novac jer je u to vrijeme moja supruga bila jako bolesna – kazao je Ivica Smolić
16. travnja 2012. u 17:52 1 komentara 99 prikaza
'27.03.2010., Zagreb, Hrvatska - PUZ, presica u vezi zapljenjenog kokaina na aerodrumu Pleso. Ovo je prva zapljena kokaina koji je krijumcaren na nacin da je odjeca bila natopljena sa ekstratom kokain
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

– Trebao mi je novac jer je u to vrijeme moja supruga bila jako bolesna. Zato sam pristao na ponudu Franje Katavića. Rekao mi je da tu vrećicu odnesem u Beč, za što sam trebao dobiti 1000 eura. Mislio sam da je u vrećici marihuana, no kasnije sam doznao da je bio kokain – kazao je Ivica Smolić (56) na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tim je riječima on zapravo priznao svoje sudjelovanje u krijumčarenju kokaina koje je, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, organizirao Franjo Katavić. Katavić je inače do ovog slučaja široj javnosti bio poznat kao osoba koja je svojevremeno krivotvorila putovnicu na ime Kristijan Horvat kojom se tijekom bijega koristio haaški optuženik general Ante Gotovina.

Katavić je u ožujku 2010. uhićen u Austriji, a prema optužnici do njegova uhićenja funkcionirao je krijumčarski lanac preko kojeg je od studenog 2009. do ožujka 2010. droga iz BiH preko Hrvatske krijumčarena u Austriju i Švicarsku. Osim Katavića i Smolića, još je optužen Mladen Šekerija koji se tereti da je organizirao krijumčarenje marihuane iz BiH u Švicarsku. Prema optužnici u BiH je od Ilfada Hodžića kupljeno osam kilograma marihuane, no 11. prosinca 2009. u Zagrebu je uhićen kurir s pošiljkom droge.

Na optuženičkoj klupi, osim Katavića, Šekerije, Smolića i Hodžića, još je i Željko Vrhovec, dok je postupak za Iliju Majstorovića i Nedžada Kurtovića razdvojen. Katavić, Šekerija i Vrhovec zanijekali su krivnju, dok su Smolić i Hodžić priznali to za što ih se tereti.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • globalpress=SS:

    Da.... baš pravi tajming pred pravomoćnu presudu Gotovini. Hrvatski su vlastodršci i više nego prozirni s bljuvotinama po medijima. Bilo bi nam bolje da uopće ne postoje.