Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kriva samo dvojica od 6 optuženih za zločin u Pakračkoj Poljani

Antun Ivezić je iza rešetaka proveo 39 mjeseci, a godinu dana odležao je Davor Šimić, čiji je branitelj već najavio tužbu za sve pretrpljeno
20. prosinca 2011. u 08:46 117 komentara 683 prikaza
'13.06.2011., Zupanijski sud, Osijek - Citanje presude optuzenima zbog ratnog zlocina pocinjenog nad srpskim civilima krajem 1991. i pocetkom 1992. u naselju Ribnjaci. Damir Kufner.  Photo: Davor Javo
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/6

Damir Kufner, Pavao Vancaš i Antun Ivezić pravomoćno su oslobođeni optužbi za ratni zločin nad srpskim civilima u Marinu Selu na lipičkom području 1991., a za Davora Šimića ta je optužba odbijena. Tomica Poletto iza rešetaka će, pak, provesti 15, a Željko Tutić 12 godina.

Vrhovni je sud tako u cijelosti potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku, gdje se vodio ponovljeni postupak.

Suđenje četvorici koji nisu proglašeni krivima državu će stajati milijune kuna. Osim što će morati platiti troškove njihove obrane, duguje im i naknadu što su mjesecima, kako se pokazalo, nevini sjedili u pritvoru. Prvi računi već su počeli stizati na adresu osječkog suda.

Više od 50 rasprava

Antun Ivezić iza rešetaka je proveo najviše vremena, čak tri godine i tri mjeseca. "Cijena" jednog dana neosnovanog pritvora inače je oko 350 kuna. No, tu je i iznos koji mogu zatražiti tužbom zbog duševnih boli, što je dodatnih 400-tinjak kuna po danu.

Tužbu protiv države već je najavio Šimićev odvjetnik Marko Dumančić.

– Gotovo godinu dana proveo je moj branjenik u pritvoru, naravno da ćemo tražiti naknadu nematerijalne štete. Branim ga od prvog dana, od 2007. godine, a otada je održano više od 50 rasprava, odvjetnički troškovi sigurno dosežu oko 600.000 kuna – navodi Marko Dumančić.

Za Šimića je optužnica, inače, prekvalificirana iz one za ratni zločin u protupravno lišavanje slobode, a za to je kazneno djelo, pak, nastupila zastara.

Igra lovice sa svjedocima

Damir Kufner, kojeg se teretilo po zapovjednoj odgovornosti, u pritvoru je bio 13 mjeseci. Požeški odvjetnik koji ga je zastupao samo u prvom postupku, kada je osuđen na četiri i pol godine zatvora, već je za svoj rad zatražio isplatu više od pola milijuna kuna. Na osječkom sudu ga je branila poznata zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković, a njezin račun tek će stići.

Samo za troškove ukupno šest branitelja četvorice nevinih iz državne bi blagajne tako moglo biti isplaćeno, procjenjujemo, najmanje pet milijuna kuna.

Šestorka je, inače, bila optužena za mučenja 24 srpska civila, pri čemu ih je čak sedamnaest ubijeno. Civili su dovođeni u improvizirani zatvor u ribarskoj kolibi, gdje su ih pojedini pripadnici voda Vojne policije mučili i tukli na najokrutnije načine. Prema optužnici, Damir Kufner je naredio dovođenja civila u čijim je kućama pronađeno oružje, a njihovo zlostavljanje nije spriječio.

Na ukupno 46 i pol godina zatvora osudio ih je u ožujku 2009. godine Županijski sud u Požegi. No, presuda je ukinuta zbog proceduralne pogreške i Vrhovni je sud suđenje vratio na početak. Glavni razlog za ukidanje bilo je to što su se iskazi preživjelih žrtava temeljili na iskazima koje su od njih uzeli haaški istražitelji.

Novo suđenje premješteno je u Osijek, a kao službeno obrazloženje za to naveden je nedostatak sudaca u Požegi. Zanimljivo je i kako je Tomica Poletto u Požegi osuđen na 16 godina zatvora, što zakonski nije moguće. Naime, prema prijašnjem zakonu, kazna je mogla biti do 15 ili iznositi "zaokruženih" 20 godina, koliko je bio i maksimum.

Usporedbe radi, Šimić je u Požegi osuđen na jednu, Vancaš na tri, a Ivezić na čak deset godina iza rešetaka. Tutić je bio kažnjen s dvanaest godina robije, isto kao i u ponovljenom postupku.

Oba postupka obilježila je, pak, prava igra lovice sa svjedocima. Jedna se žena, koja je trebala svjedočiti videolinkom iz Beograda, doslovce zabarikadirala u stan kada je policija došla privesti je na tamošnji sud. Pojedinci su čak mijenjali adrese.

Svjedočio pet puta i svaki put mijenjao

Svjedočio pet puta i svaki put mijenjao iskaz

Najkontroverzniji je na suđenju za ratni zločin u Marinu Selu bio iskaz svjedoka Damira Jiraseka Ćire. On je jedini tvrdio kako je Kufner bio zapovjednik voda Vojne policije. No, osječki sud mu nije povjerovao jer je Jirasek, naime, tijekom postupka \"pet puta svjedočio i pet puta mijenjao svoj iskaz\". Na taj zaključak žalilo se Državno odvjetništvo, no Vrhovni je sud ocijenio kako je sudsko vijeće, na čelu sa sucem Zvonkom Vrbanom, pravilno postupilo jer su evidentne razlike u Jirasekovim iskazima.

Damir Kufner Nije zapovjedio zločine -

Damir Kufner

Nije zapovjedio zločine - Kufnera se teretilo da je bio stvarni zapovjednik voda Vojne policije čije se pripadnike sumnjičilo za stravične zločine u ribarskoj kolibi. Požeški mu je sud 2009. izrekao kaznu od četiri i pol godine zatvora, no u ponovljenom suđenju u Osijeku je oslobođen.

Pavao Vancaš

Opet bi ratovao za domovinu - Bio je osuđen na tri godine zatvora, a potom oslobođen. Pavao Vancaš u pritvoru je proveo približno devet mjeseci. Nakon što ga je Županijski sud u Osijeku oslobodio, presretan je rekao kako bi, da to zatreba, ponovno išao u rat za domovinu.

Davor Šimić

Odbijena optužba - Prvom presudom Davor Šimić kažnjen je jednom godinom zatvora, no lani je optužnica izmijenjena i umjesto za ratni zločin, teretilo ga se za protupravno lišavanje slobode, a to je otišlo u zastaru. Pritvoren je bio 11 mjeseci. Njegov odvjetnik najavljuje tužbu protiv države.

Antun Ivezić

Tri godine i tri mjeseca... - Najdulje od sve šestorice optuženika za zločin u Marinu Selu u pritvoru je bio Antun Ivezić. Iza rešetaka je proveo tri godine i tri mjeseca. Prvi je put osuđen na čak deset godina zatvora, no osječki ga je sud oslobodio. Utvrdilo se kako je zapravo riječ o zamjeni identiteta.

Tomica Poletto

 

15 godina zatvora - Na 15 godina zatvora osuđen je pravomoćno Tomica Poletto. U prvom suđenju dobio je godinu više. Nakon što je čuo presudu na sudu u Osijeku, onesvijestio se.

Željko Tutić

12 godina zatvora - Dvanaest godina u zatvoru će provesti Željko Tutić. Identična kazna izrečena mu je u oba sudska postupka, a na kraju ju je potvrdio i Vrhovni sud.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    20.12.2011. u 09:51h ludi raka je napisao/la: hihihiihih ti dečko imaš ozbiljan problem ------------------------------------------ NARAVNO

  • -obrisani-:

    ekipa sa Pakracke poljane je pucala u glavu 12-godisnje Aleksandre Zex i njene majke. I oni su bili oslobodjeni zbog \"proceduralnih greski\"

  • -obrisani-:

    a sta je stim sto je timFakat Civilima u Kuci pronadjeno Oruzije--jel to nije Kaznjivo djelo?