Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kritične vrijednosti zraka u BiH gradovima, Sarajevo drugi najzagađeniji na svijetu

Indeks kvalitete zraka bio je veći od 300 i u industrijskim središtima Zenici, Kaknju i Lukavcu, dok je u Tuzli bio 248.
21. prosinca 2018. u 12:25 3 komentara 392 prikaza
Sarajevo u smogu
Foto: Reuters/PIXSELL

Kvaliteta zraka u nekima od većih gradskih središta u središnjoj i sjevernoj Bosni u petak je ponovo dosegnula kritične vrijednosti, a prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okolišta (EPA) Sarajevo je trenutalno drugi najzagađeniji grad na svijetu nakon New Delhija.

Sarajevo u smogu NEIZDRŽIVO STANJE Balkanski gradovi guše se u smogu, ovo su glavni izvori zagađenja

Indeks kvalitete zraka, izmjeren prema standardima EPA na mjernoj postaji u krugu američkog veleposlanstva BiH u Sarajevu, u prijepodnevnim je satima bio 217 što označava "vrlo nezdravu" zonu koja je tek na korak od najkritičnije, koja znači opće upozorenje na opću opasnost zbog koncentracije zagađujućih tvari u zraku, poput mikročestica prašine koje ulaze duboko u pluća i mogu prouzročiti teška oboljenja.

U glavnom gradu Indije taj je indeks bio tek nešto lošiji s oznakom 240.

Na internetskoj stranici udruge Eko akcija, koja prikuplja podatke s mjernih postaja lokalnih vlasti iz svih gradskih središta, objavljen je podatak o indeksu kvalitete zraka oznake 472, na ljestvici čija je maksimalna oznaka 500.

Sarajevo Guše se Ovaj grad u BiH najzagađeniji je na svijetu! 'Užasno je sve smrdjelo po dimu'

Uz to je istaknuto upozorenje kako su moguće ozbiljne posljedice po cjelokupno stanovništvo. To podrazumijeva preporuku da se tijekom kretanja na otvorenome izbjegavaju bilo kakvi fizički napori, dok osjetljive skupine stanovništva, poput djece ili trudnica, uopće ne bi smjeli izlaziti iz zatvorenih prostora.

Indeks kvalitete zraka bio je veći od 300 i u industrijskim središtima Zenici, Kaknju i Lukavcu, dok je u Tuzli bio 248.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Deleted user:

  Sad mi je jasno zasto Dodik ne zeli biti prisutan kad se sastane drzavni vrh. S druge strane, vidi se kako taj zagadjeni zrak utice na mozak Komsica i Izetbegovica

 • Avatar navijač
  navijač:

  Šta Bosanci znaju šta je zagađenost.

 • vorda400:

  A griju se na ugljen kaj drugo očekivati