Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS KVALITETE

Kritične vrijednosti zraka u BiH gradovima, Sarajevo drugi najzagađeniji na svijetu

Sarajevo u smogu
Foto: Reuters/PIXSELL
21.12.2018.
u 12:25

Indeks kvalitete zraka bio je veći od 300 i u industrijskim središtima Zenici, Kaknju i Lukavcu, dok je u Tuzli bio 248.

Kvaliteta zraka u nekima od većih gradskih središta u središnjoj i sjevernoj Bosni u petak je ponovo dosegnula kritične vrijednosti, a prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okolišta (EPA) Sarajevo je trenutalno drugi najzagađeniji grad na svijetu nakon New Delhija.

Indeks kvalitete zraka, izmjeren prema standardima EPA na mjernoj postaji u krugu američkog veleposlanstva BiH u Sarajevu, u prijepodnevnim je satima bio 217 što označava "vrlo nezdravu" zonu koja je tek na korak od najkritičnije, koja znači opće upozorenje na opću opasnost zbog koncentracije zagađujućih tvari u zraku, poput mikročestica prašine koje ulaze duboko u pluća i mogu prouzročiti teška oboljenja.

U glavnom gradu Indije taj je indeks bio tek nešto lošiji s oznakom 240.

Na internetskoj stranici udruge Eko akcija, koja prikuplja podatke s mjernih postaja lokalnih vlasti iz svih gradskih središta, objavljen je podatak o indeksu kvalitete zraka oznake 472, na ljestvici čija je maksimalna oznaka 500.

Uz to je istaknuto upozorenje kako su moguće ozbiljne posljedice po cjelokupno stanovništvo. To podrazumijeva preporuku da se tijekom kretanja na otvorenome izbjegavaju bilo kakvi fizički napori, dok osjetljive skupine stanovništva, poput djece ili trudnica, uopće ne bi smjeli izlaziti iz zatvorenih prostora.

Indeks kvalitete zraka bio je veći od 300 i u industrijskim središtima Zenici, Kaknju i Lukavcu, dok je u Tuzli bio 248.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:47 21.12.2018.

Sad mi je jasno zasto Dodik ne zeli biti prisutan kad se sastane drzavni vrh. S druge strane, vidi se kako taj zagadjeni zrak utice na mozak Komsica i Izetbegovica

Avatar navijač
navijač
13:39 21.12.2018.

Šta Bosanci znaju šta je zagađenost.

VO
vorda400
12:57 21.12.2018.

A griju se na ugljen kaj drugo očekivati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije