Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krištu, Dečaka, Trohu i Đakića prozvali za ratno profiterstvo

U ratnoj 1991. godini Josip Đakić niti je bio član Kriznog štaba niti je uopće boravio u Virovitici, što dovodi u pitanje i druge navode u anonimnoj prijavi
08. lipnja 2011. u 16:58 77 komentara 72 prikaza
đuro dečak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Anonimna prijava koju je potpisala grupa građana Hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije protiv članova Kriznog štaba bivše Općine Virovitica stigla je u Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, koje o daljnjem postupanju još nije odlučilo.

– O daljnjem postupanju odlučit ćemo nakon konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru – kratko je telefonom potvrdila državna odvjetnica Marica Šušnjić ne želeći govoriti o detaljima "anonimke" koja je uzbudila ratne duhove jer se u njoj spominju bivši i sadašnji dužnosnici, zvučna imena iz nekadašnjeg i aktualnog političkog života ne samo Virovitice nego i Hrvatske.

Za kupnju oružja od virovitičkih poduzeća uzeli dinare

Prema pisanju lokalnih web-portala Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije podnijeli su kaznenu prijavu protiv Antuna Krište, koji je 1990-ih godina bio predsjednik Općine Virovitica i predsjednik Kriznog štaba Virovitice. Na popisu prijavljenih je i Antun Troha, tadašnji načelnik Policijske postaje Virovitica, te general Đuro Dečak, tadašnji član Kriznog štaba općine Virovitica, a na popisu je, kao član Kriznog štaba, naveden i Josip Đakić, aktualni saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije. Nepotpisani branitelji sumnjiče ove uglednike da su odlučili i provodili akciju prikupljanja novca za kupnju oružja na način da su radne organizacije virovitičkog kraja novac uplaćivale općini, koja je tadašnje dinare zamjenjivala za njemačke marke. U anonimnoj prijavi piše da je prikupljeno 500.000 DEM te od Općinskog državnog odvjetništva traže da istraži gdje je završio novac jer se oružje nakon što je oslobođena bivša vojarna JNA u Virovitici nije trebalo kupovati kada ga je bilo dovoljno. Anonimni potpisnici navode da su prijavu dostavili i Željku Jovanoviću, predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije.

Pouzdani izvor: Nije se kupovalo oružje nego se gradio gradski bazen za kupanje i opremala lokalna televizija

– Toliko novca, koliko se navodi u anonimnoj prijavi, sasvim sigurno nije prikupljeno nego se, koliko se sjećam, radi o iznosu od oko 320.000 DEM. Novac doista nije trošen za kupnju većih količina oružja, a za što se trošio – ne znam. Sjećam se da je gotovo cijeli iznos novca u devizama ostao zaključan u općinskom sefu i da je predan novoizabranim općinskim čelnicima prilikom primopredaje općinske vlasti – potvrdio nam je pouzdani izvor koji je sudjelovao u radu Kriznog štaba koji je predratne 1991. godine doista odlučivao o prikupljanju novca. Iz poznatih razloga odluke o tome donosile su se gotovo legalno, ali netransparentno u tijelima općinskih vlasti na gotovo svim područjima koja su se nalazila u ratnoj zoni djelovanja bivše JNA. Naš izvor navodi mogućnost da novac nije vraćen na račune poduzeća koja su ga dala već je, barem jednim dijelom, potrošen na izgradnju novog gradskog bazena u središtu Virovitice i na opremanje ratnog RTV-studija u gradu Virovitici koji je, devedesetih godina, kraće vrijeme doista imao svoju lokalnu televiziju.

Za nekoliko dana Odvjetništvo će pokrenuti istragu ili odbaciti prijavu kao neosnovanu

No stavljajući saborskog zastupnika Josipa Đakića na popis osumnjičenih "ratnih profitera" iz 1991. godine, Hrvatski su branitelji Virovitičko-podravske županije pogriješili. Ratne 1991. godine Đakić niti je bio član Kriznog štaba Virovitice niti je tada uopće boravio u Virovitici. Po tome, ali i nekim drugim (ne)argumentiranim sumnjama navedenim u nepotpisanoj kaznenoj prijavi moguće je da cilj mogućeg pokretanja istrage nije razotkrivanje navodnog ratnog profiterstva nego stavljanje na stup srama i nanošenje političke štete neistomišljenicima. O tome hoće li protiv, putem web-portala, javno prozvanih osoba provesti kriminalističko istraživanje ili će anonimnu kaznenu prijavu odbaciti kao neosnovanu, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici odlučit će za nekoliko dana.

Na telefonske upite general Đuro Dečak nije reagirao, a prozvani Antun Troha i Antun Krišto odbili su komentirati navode iz anonimne prijave.

Đakić: Nemam se razloga bojati!

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić kazao je da na "anonimku" protiv sebe gleda s podsmijehom. 

– Nemam nikakva razloga da se bojim. Tada nisam bio ni na kakvoj funkciji u Općini Virovitica. Niti sam skupljao novac, niti sam prebivao na području općine Virovitica. Rođen sam u Pitomači i živio sam tamo, a ona je tada pripadala općini Đurđevac – nastavio je.

– A poslije osnivanja županija općina Pitomača formirana je kao novonastala općina i pripala je Županiji virovitičko-podravskoj. Netko se očito zaigrao s mojim imenom stavljajući me u kontekst tadašnjih ljudi koji su upravljali i vodili Općinu Virovitica navodeći mene kao političkog čimbenika danas da bi me oklevetali vjerojatno s ciljem političke diskreditacije u predstojećoj kampanji – kaže Đakić. Dodaje da tada u Virovitici nije imao utjecaja.

A na upit tko stoji iza prijave, Đakić kaže da je to vjerojatno protuuteg Linićevoj "anonimki" i dodaje:

– Mene žele staviti u taj kontekst ili zavrtjeti novu aferu. Angažirao sam odvjetnika pa ćemo vidjeti. Jer onaj koji piše nešto lažno znači da lažno prijavljuje pa ćemo toga potražiti preko onih koji su za to nadležni – kaže Đakić i dodaje da će tužiti onoga tko je to stavio na portal, a nije provjerio, nazvao ga i pitao ima li s time ikakve veze.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • 52x700:

  zanimljivo kako nema među ovima npr. borkovića. neki dan pročitam da on kao zapovjednik Vukovara je napustio taj grad tjedan dana prije njegovog pada! Za ne povjerovati, da mi je znati tko njega štiti?

 • imra:

  jedan je razvlačio crevo u kafani prije rata , a drugi bio klinaš-lopatar u INI

 • Avatar otto_bismarck
  otto_bismarck:

  teško da bude za ove vlasti netko od ratnih profitera procesuiran a pogotovo oguljen od svega opljačkanog.