Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvaranje granica

Krijumčari za šverc islamista u Siriju zarade 20.000 dolara

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
27.10.2014.
u 21:05

Otkriveno je da se pet Britanaca mjesečno priključi ISIL-u, a svaka tri tjedna jedan pogine

Iako zapadne zemlje i turska vlast poduzimaju sve mjere kako bi spriječile ulazak džihadista u Siriju i Irak, oni i dalje ulaze na različite načine, i to zahvaljujući švercerima koji za prebacivanje svakog borca zarade oko 20 tisuća dolara. Jedan od švercera, Mustafa Idilbi, koji je uhvaćen na tursko-sirijskom graničnom prijelazu Bab Al-Salam kad je prebacivao trojicu džihadista sa zapadnim putovnicama, priznao je da ima najmanje 50 švercera koji rade na prebacivanju džihadista iz zapadnih zemalja iz Turske u Siriju.

Opasna granica

– Imamo mreže diljem zapadnih zemalja. Kad džihadisti krenu, nama dojavljuju kada stižu u grad Adan. Dočekujemo ih i prebacujemo u Siriju. Za svakog prebačenog džihadista dobijemo 20 tisuća dolara, deset nam daju na ruke prije nego što krenemo, a ostatak kada prijeđu granicu – kazao je Mustafa. U međuvremenu je Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije (ICSR) iz Londona, nakon smrti 24-godišnjeg Mamanoura Roshida rodom iz Portsmoutha, koji je ubijen u Siriji prošlog tjedna, objavio rezultate svog istraživanja.

I Njemačka u strahu

Naime, u Siriji svaka tri tjedna pogine jedan državljanin Britanije, u prosjeku svaka dva mjeseca tri Britanca.

Iako su zasad, prema službenim podacima, ubijena 23 Britanca, u britanskoj obavještajnoj službi vjeruju da je broj poginulih daleko veći. Prema njihovu izvještaju pet se Britanaca svaki tjedan priključi militantnoj skupini u Siriji, što znači da je riječ o najmanje 500 Britanaca koji se bore na sirijskom i iračkom ratištu. I Njemačka je u strahu od velikog broja muslimanskih ekstremista kojih je čak oko sedam tisuća i spremni su izvršiti terorističke napade u Njemačkoj i ostalim susjednim zemljama.

Prema njemačkim obavještajnim službama, više je od 450 njemačkih državljana koji su se pridružili borcima ISIL-a u Siriji i Iraku.

>> Militanti ISIL -a mučili taoce prije nego što su im odrubili glave

Ključne riječi

Komentara 8

PA
pacoje
21:16 27.10.2014.

haidar zna mnogo"!.nema carobnu okruglu ..ali on informacije dobija iz prvih ruku...cim jedan ide javlja mu telefonom,a isto kada dodje, a i kad nestane

MT
mile the king
21:40 27.10.2014.

hm...usa u napadima koji su ih kostali milijardu, ubili 1o talibana, ma da, pao sam s kruske.

PA
pacoje
21:32 27.10.2014.

kako je rekla, a potom kazala, sve je potvrdjeno iz nasih (haidar informator-dopisnik iz kojeg mjesta se javlja) izvora koji ne mogu da daju sve iskaze zbog "poverljivosti" ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas.. bilo bi lijepopo da zapadne drzave prestanu da izmanipolitisu bliski istok, i ljudima umjesto demokratije i oruzja ,pruzi ruku i pravednije postupaq sa rtim ljudima,jer zapadne zemlje grijese kada samo oruzje i silu za bliski istok kao ciljeve primarne vide..za mir ljudi ,bilo gdje ne motze se to ostvariti oruzjem..nego pravednoscu.razgovorima, tolerancijom..ovaj bliski istok zapadu koristi samo za naftu i kao experiment oruzja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije