Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vasilije Krestić

Krestić: Cilj hrvatske politike je očišćena Hrvatska od Srba

Vasilije Krestić
Arhiva VL
20.01.2013.
u 10:31

Etničko čišćenje je rezultat desetljetne politike po kojoj su Srbi remetilački faktor. Nije se slučajno dogodio ni genocid, ni etničko čišćenje. Sljedeći ciljevi su u ideji pripajanja BiH i dijelova Vojvodine, posebno Srijema

- Ta politika prema nama pokazana je u vrijeme Franje Tuđmana i 90-tih. Etničko čišćenje je rezultat desetljetne politike po kojoj su Srbi remetilački faktor. Nije se slučajno dogodio ni genocid, ni etničko čišćenje. Sljedeći ciljevi su u ideji pripajanja BiH i dijelova Vojvodine, posebno Srijema. Trajna tendencija svih hrvatskih političara u zadnjih 150 godina je da BiH bude dio Hrvatske - rekao je za beogradske Večernje novosti akademik Vasilije Krestić predstavljen kao stručnjak za hrvatsko-srpske odnose koji "niz godina proučava povijest srpsko-hrvatskih odnosa".

On drži kako su odnosi između dvije susjedne države na vrlo niskoj razini "i ne treba imati iluzija da će se oni brzo mijenjati" , ali nevolja srpskih političara je što "nisu poznavali Hrvate kao partnere u politici" i "imali su iluzije o njima polazeći od sebe, od svojih težnji i uvjerenja, koje su projektirali i na njih".

Prema ovom akademiku, Hrvatska ima pretenzije prema BiH jer "oni BiH smatraju trbuhom kojim treba popuniti Hrvatsku kao 'kiflu', 'mladi mjesec' ili 'kruh bez sredine', što su sve izrazi njihovih političara".

- Oni ne skrivaju stare težnje prema Srijemu, jer je Srijem do 1918. bio dio Hrvatske i Slavonije. Ne kriju i da su ostali dijelovi Vojvodine, prije svega Bačka, njihov cilj. Ne toliko zbog geostrateških problema, već zato što je Vojvodina bogata žitnica, zatim što tu žive Bunjevci i Šokci koji se izjašnjavaju kao Hrvati. Geostrateški cilj, od najranijih dana, preko Franje Tuđmana pa do danas je velika, etnički čista i koliko je god moguće rimokatolička Hrvatska - mudruje akademik dodajući kako srpski političari koji pregovaraju s Hrvatskom "moraju znati parirati svemu ovome" jer ako toga nema " besmisleno je da se mi njima nudimo, dodvoravamo i ispričavamo".

Govoreći o potpori svijeta Hrvatskoj, Krestić drži kako je Njemačka podupirala Hrvatsku nakon raspada bivše zajedničke države, ali podsjeća na tradicionalno dobre odnose s Englezima "a u ovom su ratu i mnogi umirovljeni generali SAD ratovali u ime Hrvatske, a protiv Srba".

Komentara 433

OB
-obrisani-
06:32 22.01.2013.

21.01.2013. u 12:05h zeljkonl1 je napisao/la: Zar i postupak Admina gde brise komentare gde su samo prisutne istorijske cinjenice ne govori dovoljno o falsifikovanju istorije?Gde istina ili slobodna diskusija bez vredjanja nema prostora?Zar je to Hrvatska danas?Na zalost jeste...Tu buducnosti nema,opet cete moliti Srbe za zajednicu,ma kako vam to sada nemoguce zvucalo.I nadajmo se da ce Srbi ovaj put biti pametni i otkaciti se od vas... ............................................. Nadam se kad budete slijedeci put bijezali,kao sta ste bijezali od Bugara i Turaka, da mi vas vise necemo primiti i pomoci vam,jer niste nikakav narod i nemate nikakve vrijednosti. U zajednicu sa vama nikad vise , da nije bilo turaka nebi ni vas danas bilo. Narod bez proslosti i buducnosti,koji sam sebe laze i izmislja povijest koja nikad nije postojala.

Avatar Glina74
Glina74
18:07 26.11.2013.

Ozbiljno ljudi taj tako zvani akademik Vasilije Krestić nezna ni sam što je genocid i ko je dešefrirao u Berlin u 2 svijetskom ratu ;;;;;Srbijen frei von Juden ;;;; dalje tko je imao u glavama još od kosovske bitke kadae kada je SVETI SAVO obavezao da Velika Srbija mora biti Karlobag ,Karlovac ,Virovitica i sada nam ta j tako zvani AKADEMIK soli nekakovu pamet o genocidu u stvari on se odnosno Srbi se sad još više boje Hrvatske nego kada su biježali i sa tenkovima gazili svoj Banijski goloruki narod neka on taj aKADEMIK očisti najprije u svome GUVNU i neka onda digne samo dva prsta i pita dali može dobiti riječ ONI ( srbi imaji pun K------ tih akademika koji samo lavbrtaju da nebi ni pas sa butrom pojeo

OV
ovako
12:43 20.01.2013.

djedmjed pa ima ona poznata naroda pjesma, koji je pjevala srpska pjevačica Vera Ivković, što je bila hit još za vrijeme Jugoslavije "Ja Vlahinja, a ti Srbijanac"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije