Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Krenula linija Šid - Sl. Brod: Hrvatska i srbijanska policija zajedno smještaju izbjeglice u vagone

izbjeglice
Foto: Branimir Bradarić
1/10
03.11.2015.
u 15:26

Hrvatski vlakovi ulaze u kolodvor, zajedno s hrvatskim policajcima, a zatim kreće ukrcaj izbjeglica u vagone

Dan prije roka koji je najavljivan danas je s željezničkog kolodvora u Šidu krenuo prvi vlak s izbjeglicama prema zimskom kampu u Slavonskom Brodu. Punjenje prvoga vlaka započelo je nešto poslije 7 sati da bi isti već prije 10 sati krenuo prema odredištu. Na taj način nedavni dogovor ministara unutarnjih poslova Vlada Hrvatske i Srbije, Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića, zaživio je u cijelosti. Hrvatski vlakovi ulaze u kolodvor, zajedno s hrvatskim policajcima, a zatim kreće ukrcaj izbjeglica u vagone. Predviđeno je kako će na taj način dnevno biti prevoženo oko 6.000 izbjeglica do zimskog kampa odakle bi potom trebali biti transportirani prema zemljama zapadne Europe.

Prema riječima povjerenika srbijanske Vlade za izbjeglice i migracije Vladimira Cucića izbjeglice se autobusima dovoze do kolodvora u Šidu iz motela kod Adaševaca, koji je prethodnih dana preuređen za smještaj izbjeglica. Oni su ukrcaj čekali u autobusima, a zatim se u suradnji i zajednički nadzor srbijanske i hrvatske policije smještali u vagone. Sve je teklo mirno i bez ikakvih problema. Vodilo se računa i o tome da se u isti vagon ukrcavaju cijele obitelji kako ne bo dolazilo do razdvajanja. - Ovo je u interesu i Hrvatske i Srbije kao i svih zemalja na zapadnobalkanskoj ruti. Dnevno bi prema Hrvatskoj vlakovi išli na svaka 4 sata, rekao je Cucić. Pojasnio je i kako će se iz kampa u Preševu, gdje izbjeglice dolaze i registriraju se nakon što uđu u Srbiji, prema Šidu biti organizirane u konvojima od po tisuću ljudi, odnosno, koliki je kapacitet jedne kompozicije. U isto vrijeme rade i na uređenju prihvatnih centara gdje će se izbjeglice zadržavati, a sve kako bi se spriječilo stvaranje čepova. Cucić kaže da žele osigurati smještaj za oko 6.000 osoba.

– Jedino čega se plašimo je zima. Mi možemo da pregovaramo s Grcima, Makedoncima, Hrvatima ali s zimom i gospodinom Bogom nitko ne može. Tko je i pregovarao nije uspio, istakao je Cucić dodajući i kako je i dalja nepoznanica koliki broj ljudi će u Srbiju ulaziti iz Bugarske jer i taj brojka raste. Radi svega toga Srbija na prijelazu u Berkasovu neće skidati šatore niti skidati postavljane instalacije. Cucić kaže kako se taj prijelaz, u slučaju potrebe, može ponovno staviti u funkciju za 2 sata. S aktivacijom čnije vlakom Šid-zimski kamp nekadašnji malogranični prijelaz Berkasovo-Bapska više neće biti korišten. Samim tim i kamp u Opatovcu se polako zatvara i prebacuje u hladni pogon. Glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović rekao je kako će dio kontejnera iz kampa biti odvezen ali i da će većina postavljenih šatora ostati na toj lokaciji u slučaju potrebe. Kamp u Opatovcu bio je kapaciteta preko 4.000 ljudi.

>> Troje djece izbjeglica roditelji više ne žele

Komentara 5

NE
nemanatrag
16:39 03.11.2015.

Linija je ok ,jedino putnici nisu baš moj izbor....

BA
BananaTanja
18:28 03.11.2015.

sve je uzalud, prespori ste, krene linija Bosna Dalmacija Italija i baj baj turistička sezona

TI
Tixon
19:36 03.11.2015.

Eto hrvatijanska i srpska policija bas lepo saradjuju i time dokazuju da je saradnja izmedju dve drzave moguca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije