Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krenula akcija 'Smilje': Inspekcija 'češlja' otoke zbog ilegalnog branja

Akcija je jučer provedena na otoku Krku, a danas se provodi na Rabu i Pagu.
26. studenoga 2014. u 13:30 8 komentara 1578 prikaza
smilje
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog sve veće devastacije samoniklog bilja na otocima Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode u suradnji s policijom i drugim službama pokrenula je operativnu akciju 'Smilje'.

Akcija je jučer provedena na otoku Krku, a danas se provodi na Rabu i Pagu. Branje smilja postalo je u zadnje vrijeme poprilično unosan posao što i ne čudi s obzirom da na tržištu jedna litra ulja od smilja dostiže cijenu od po 10.000 kuna, dok za jedan kilogram smilja berači postignu cijenu od 10 do 15 kuna.

Zbog svega toga pojavile su se i određene grupe ljudi koje smilje beru ilegalno po tuđim posjedima pa i na otocima na kojima je Ministarstvo zaštite okoliša potpuno zabranilo sakupljanje smilja. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena akcija 'Smilje' istaknuto je kako će se protiv svih osoba koje budu zatečene u ilegalnom branju smilja po otocima poduzimati odgovarajući zakonski postupci, a sakupljeno bilje će im se oduzeti na licu mjesta.

Ne čudi da je došlo do zajedničke akcije s obzirom da je na nekim otocima dio stanovnika najavio prosvjede, a u jednom slučaju je došlo i do tučnjave. - Policija ima ovlasti da provede inspekcijski nadzor kada to ne može obaviti inspektor, a može pokrenuti i prekršajne postupke. Zbog toga smo u ovoj godini imali četiri intervencije u vezi s nedopuštenim skupljanjem smilja, u dva slučaja smo smilje oduzeli. S branjem smilja događa se čitav niz opasnosti povezanim s nezakonitim branjem, dolazi do čestih sukoba između vlasnika privatnih zemljišta i među stanovništvom, na određenim prostorima stanovništvo je čak najavilo i prosvjed i pričaju da će stvar uzeti u svoje ruke i svoje posjede braniti oruđem, mi im kažemo da za to nema potrebe i da se za te probleme obrate nama - rekao je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec.

Inače, smilje nije strogo zaštićena vrsta, ali je jedna od vrsta čije je sakupljanje regulirano i ono je dozvoljeno u proljeće i na jesen. Prema najnovijem rješenju na jesen se može brati od 1. 10. do 1. 12.

>> Policija privela šestoricu koja je bez dozvole nabrala 250 kila smilja

>> Sretan Jukić: Ja sam najveći proizvođač smilja na svijetu

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar gecdra
  gecdra:

  Neka češljaju po danu jer lopovi su po noči teže vidljivi zbog tena.

 • chemica:

  Da se ulazak na tuđi posjed plaća kuršumom među oči kao u Americi, ne bi više bilo lopova koji brste tuđe.

 • Machak:

  Nažalost nikakve fajde od toga. Kod nas se i onako privatno vlasnišvo nad zemljom ne poštuje, površine su ogromne a inspektora malo. Tisuće hektara na otocima stoje neiskorištene ili se koriste za nomadsku ispašu ovaca koja se provodi bez obzira ... prikaži još! na vlasništvo. Bar je tako na Cresu i Lošinju. I bez obzira što podržavam akciju i zabranu branja smilja ali isključivo sa stanovišta smetanja posjeda i očuvanja staništa, treba jasno reći da ovce NE JEDU smilje. Štaviše, svojevremeno su vlasnici pašnjaka uništavali smilje iskopavanjem jer tamo gdje raste smilje ne raste trava.