Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika selidba

Kremlj planira Ruse masovno preseliti u nove velegrade

rusija
17.11.2010.
u 16:36

Ideja je da se velika većina od 141 milijuna Rusa, koji danas žive raštrkani u zemlji koja po površini zauzima jednu petinu suhog tla na planetu, preseli u okolicu 20 velegrada

Prema tajnim dokumentima koji su došli u posjed moskovskog dnevnika Vedmosti, Kremlj razmatra projekt masovnog preseljenja svojih državljana.

Više od 90 posto Rusa živi danas u naseljima manjima od 100.000 stanovnika, a ovakvi gradići, tvrdi se u studiji, nemaju budućnost. Ideja je da se velika većina od 141 milijuna Rusa, koji danas žive raštrkani u zemlji koja po površini zauzima jednu petinu suhog tla na planetu, preseli u okolicu 20 velegrada koji bi se nalazili u blizini nalazišta nafte, minerala i plemenitih metala. Za razliku od Staljinova vremena kada su stanovnici Rusije po diktatorovu nalogu bili preseljavani pod prijetnjom oružja, ruski politički vrh sada priprema posve drugačije metode.

Preseljenje će biti dragovoljno, a stanovnici će se u nove megagradove privlačiti subvencijama, otvaranjem novih radnih mjesta i obećanjima o znatno višem standardu života nego što ga imaju u ovom trenutku.

“Promjena demografske karte zemlje je nužna, ali ujedno predstavlja i vrlo osjetljivo i složeno pitanje. Ovom projektu treba prići pažljivo jer bi svako nesmotreno postupanje moglo izazvati nemire”, kaže se u dokumentu.

Smatra se da je plan vrlo vjerojatno inicirao predsjednik Dmitrij Medvedev u sklopu kampanje za modernizaciju Rusije.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:28 17.11.2010.

Ako će naseljavanje gradova biti dragovoljno pračeno subvencijama onda je to odluka za pozdraviti, ako će to Rusima odgovarati onda dobro, a ako ne opet dobro jer to je njihov problem koji će oni sami riješiti.

Avatar ante_st
ante_st
18:59 17.11.2010.

Jasno je da Rusija nije daleko od bivšeg sovjetskog saveza. Mlada ruska demokracija opet je pala na ispitu zbog toga što je političko vodstvo iz nekih davnih vremena. Ovo su totalitarne ideje i one nemaju budućnost. Stvari se pokušavaju riješiti u potpunosti (100%) a to nikada ne uspijeva. Rusi trebaju kao i hrvati mlade i demokratske snage koje nisu zatrovane komunizmom ili nekim drugim totalitarizmom. Narod će živjeti tamo gdje ga je volja a najveći problem je nenaseljeni istok a kina bi vrlo rado na to područje.

OB
-obrisani-
19:17 17.11.2010.

Kolektivne spavaonice, jedini pogled u svijet balkon 2 m2, 15 katova ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije