Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIVNA OBJAVA FRANCUZA

Kremlj je u velikoj ofenzivi, a imaju jedan glavni cilj: 'Mreža im se zove Portal Kombat'

hakeri
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/5
14.02.2024.
u 20:52

Viginum, francuska agencija za praćenje stranih dezinformacija, objavila je 12. veljače da je otkrila pripreme za veliku kampanju dezinformacija u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i drugim europskim zemljama, povezanu s drugom godišnjicom invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu te izborima za Europski parlament u lipnju.

Rusija je već od 2014. godine predvodila uporabu internetskih tehnika dezinformacija, posebno ističući se po korištenju botova za širenje lažnih vijesti o svojoj invaziji na Krim. Prema francuskim vlastima, Kremlj nastavlja s tim praksama. Viginum, francuska agencija za praćenje stranih dezinformacija, objavila je 12. veljače da je otkrila pripreme za veliku kampanju dezinformacija u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i drugim europskim zemljama, povezanu s drugom godišnjicom invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu te izborima za Europski parlament u lipnju.

Viginum je otkrio mrežu od 193 web-stranice koje naziva "Portal Kombat", a većina tih stranica, poput topnews.uz.ua, stvorena je prije nekoliko godina, mnoge su bile neaktivne. Od 2022. godine stvoreno je više od 50 takvih stranica. Iako trenutno imaju nizak promet, stranice su dostupne na raznim jezicima, uključujući francuski, njemački, poljski i engleski. Francuske vlasti smatraju da su spremne za aktivno korištenje kao dio "masivnog" vala ruske dezinformacije, piše Economist.

hakeri
1/25

Viginum je istaknuo da je pažljivo nadgledao te stranice od rujna do prosinca 2023. godine. Zaključak je bio da same po sebi ne stvaraju vijesti, već su napravljene s namjerom širenja "zavaravajućeg ili lažnog" sadržaja o ratu u Ukrajini, kako na web stranicama tako i putem društvenih medija. Glavni cilj je podrivanje potpore za Ukrajinu u Europi. Prema francuskim vlastima, mrežom upravlja jedna ruska organizacija.

Nije bilo slučajno što su Francuzi objavili ovo priopćenje upravo na dan kada je Emmanuel Macron, francuski predsjednik, ugostio Donalda Tuska, novog poljskog premijera, u Parizu. Dvojica su se sastala prije sastanka tog dana ministara vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske, skupine nazvane "Weimarski trokut". To su također glavne zemlje na koje ruska kampanja širenja lažnih informacija cilja. "U trenutku smo ranjivosti prije europskih izbora", rekao je Stéphane Séjourné, francuski ministar vanjskih poslova.

VEZANI ČLANCI:

Izbor Donalda Tuska, proeuropskog političara desnog centra, u listopadu prošle godine, pobudio je nade za oživljavanje ovog trostranog odnosa unutar Europske unije, koji je oslabio pod vlašću njegova populističkog prethodnika. Ponovno pokretanje Weimarskog formata "označava povratak Poljske u središte europskih poslova", izjavio je Gabriel Attal, novi francuski premijer, tijekom posjeta Berlinu prošlog tjedna. Također bi to moglo pomoći u deblokadi problematičnih odnosa između Francuske i Njemačke.

Za Francusku, otkrivanje ovog najnovijeg ruskog pokušaja destabilizacije dolazi nakon niza sličnih kampanja koje je pripisala Moskvi. Prošlog studenog francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "operaciju ruskog digitalnog ometanja" koja je proširila fotografije Davidovih zvijezda iscrtanih na zidovima u kvartu Pariza, kako bi potaknula napetost među zajednicama u Francuskoj nedugo nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa. Viginum je tada otkrio mrežu od 1095 botova na platformi X (nekadašnji Twitter), koji su objavili 2589 postova. Povezao je to s ruskim internetskim kompleksom pod nazivom Recent Reliable News, poznatim po kloniranju web stranica zapadnih medija kako bi širio lažne vijesti. Francuska je istu mrežu smatrala odgovornom za kloniranje raznih web stranica francuskih medija u lipnju 2023., baš kao i stranicu francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Francuska je istu mrežu smatrala odgovornom u lipnju 2023. za kloniranje raznih web stranica francuskih medija, kao i one francuskog ministarstva vanjskih poslova. Na kloniranoj web stranici ministarstva hakeri su objavili izjavu u kojoj se lažno sugerira da će Francuska uvesti "sigurnosni porez" od 1,5% za financiranje vojne pomoći Ukrajini.

Kako se kampanja za izbore za Europski parlament približava, smatra se da je Francuska posebna meta Moskve. Prema članku u Washington Postu u prosincu, dokumenti Kremlja pokazuju da Rusija intenzivira svoje napore da potkopa francusku podršku Ukrajini. Također ima jasan interes u promicanju podjela u Francuskoj, u vrijeme kada Marine Le Pen vodi visoko u anketama za sljedeće predsjedničke izbore 2027. Čelnica tvrde desnice, koja je prethodne kampanje financirala kreditom ruske banke, mogla bi imati najviše koristi od francuske polarizirane politike.

VIDEO Veliki Putinov intervju

Komentara 3

TR
trpimir2022
10:04 15.02.2024.

Zapadna propaganda je poput Covida. Nema ni mirisa ni okusa, ne primjećujemo je, a kupamo se svakodnevno u njoj. Po količini manipulacije umovima svojih građana, daleko nadilazi sve druge slične pojave na planeti. Neprijateljska propaganda razobličava tu zapadnu medijsku manipulaciju i u tome je za zapad daleko najopasnija.

PO
poluprovokator
22:33 14.02.2024.

Desnica je dokazano financirana od rusije i to nikom čudno. Tajne službe na odmoru izgleda...

Avatar Moloh
Moloh
21:42 14.02.2024.

Takva kampanja se provodi i ovdije, čudno da jos niste primjetili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije