Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za pravosuđe

Kregar: Građani ne misle da je rad za opće dobro nešto što je dobra kazna

josip kregar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.03.2014.
u 16:32

Probacijska je služba u 2012. godini zaprimila 1571 novi predmet, izvršen je 1261 predmet od čega 81,7 posto uspješno, što znači da je osuđenik u cijelosti odradio rad za opće dobro

Čak 50 posto više zaprimljenih predmeta imala je Probacijska služba 2012. u odnosu na godinu ranije, izvijestila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt saborski Odbor za pravosuđe koji je jednoglasno podržao izvješće ove službe.

Probacijska je služba u 2012. godini zaprimila 1571 novi predmet, izvršen je 1261 predmet od čega 81,7 posto uspješno, što znači da je osuđenik u cijelosti odradio rad za opće dobro. Od ukupnog navedenog broja zaprimljenih presuda, uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom izrečena je u 235 presuda, a rad za opće dobro u 965 presuda. Ukupno je odrađeno 183.744,00 radnih sati društveno korisnog rada, a dogovorena je i potpisana suradnja sa 111 novih pravnih osoba za izvršavanje rada za opće dobro.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar primijetio je da se od probacije jako puno očekivalo, no iznenadilo ga je da neki oblici kazni probacijskog sustava neće izazvati simpatije u javnosti.

- Sumnje u javnosti izazvao je rad za opće dobro. Stječe dojam da se javno ne zna koji su efekti te mjere. Građani ne misle da je rad za opće dobro nešto što je dobra kazna. Primjerice, da netko guli krumpire je naišlo na osudu javnosti – primijetio je Kregar te dodao da se, iako je je rad za opće dobro uveden i kako bi se rasteretili zatvori, baš ne vide posljedice uvođenja rada za opće dobro na problem prenapučenosti zatvora.

>> Bivši direktor Hrvatskih voda za safari u Namibiji osuđen na rad za opće dobro

Komentara 3

KA
kafka
19:09 25.03.2014.

A koliko se ono mtreba ukrasti za tjedan dana rada za opće dobro? Da li je taman da se plati režije?

KA
kafka
22:20 25.03.2014.

Rad za opće dobro ako nije na Golom otoku onda dođe nešto kao 'obavezno voluntiranje'.

FR
Francika
19:05 25.03.2014.

Kad kaznu guljenja krumpira dobi Čobanković i njemu slični stegne mi se grlo. Lova ostala, kazna se odrađuje guljenjem krumpira. A kad neko ne plati prekršajnu kaznu, nemre registrirati auto.Koja prenapućenost zatvora? Nek se vojarne pretvaraju u zatvore, i tamam bi bilo malo mjesta, kolko u ovoj zemlji ima lopova i prevaranata. Što niži na ljestvici to više u zatvoru. Elita se uči guliti krumpire, nako kaj je ogulila skoro celu državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije