Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krediti HPB-a za dečke iz “Kuma”

Svetomir Gadže i Oliver Beidenegl nisu krupna poduzetnička imena, ali već su bili upleteni u krupne afere sa zemljištem
30. prosinca 2009. u 18:12 13 komentara 619 prikaza
pdfhpb

Pojedinci uhićeni u akciji Bankomat koji nisu radili u Hrvatskoj poštanskoj banci imaju, prema prvim spoznajama, vrlo zanimljivu poduzetničku biografiju. Dojam je da je riječ o ne previše poznatim, ali vrlo ozbiljnim igračima u nekretninskom biznisu.

Kad je riječ o Svetomiru Gadži i Oliveru Beideneglu, može se reći da nisu poduzetnička imena poznata široj javnosti, ali su već bili pod posebnim povećalom lokalne zajednice i lokalnih medija. Dubrovački vjesnik prozvao je Gadžine i Beideneglove tvrtke (Dakma i Dignitas) za sumnjivo visoke promete malih tvrtki u stanovima i milijunske makinacije zemljištem.

Makinacije GUP-om
Gadže i Beidenegl bili su, naime, upleteni i u jednu od većih afera što se tiče GUP-a Grada Dubrovnika. Naime, za njegova donošenja u prosincu 2005. tadašnja gradska uprava na čelu s bivšom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom iznenada je unijela područje Čemprijesa na otoku Šipanu kao turističku zonu. Prije toga, na javnoj raspravi, ta se turistička zona nije niti spominjala, a dubrovačka se javnost dignula na noge jer je riječ o golemom području gdje je bilo planirano sagraditi turistički kompleks kapaciteta 1500 postelja.

Gadže je tada bio na čelu tvrtke Eurobenz, koja je od tvrtke Zagorske šume kupila 43 hektara Čemprijesa. Jedan od partnera u Zagorskim šumama bio je Željko Knapić, varaždinski poduzetnik koji je postupno otkupljivao zemlju od stanovnika. Knapić je tvrdio da je zemljište izgubio jer je “bio iskamataren”, a Gadže je Čemprijese preprodavao među nekoliko tvrtki kojima je vlasnik bio upravo on, a partner Beidenegl.

Upravo je Beidenegl sklopio ugovor o prodaji Čemprijesa sa švicarskom tvrtkom Jupiter Adria u kojoj se i on zaposlio. Dubrovački vjesnik tvrdio je da je Gadže u prenamjeni zemljišta uspio uz pogodovanje lokalnih struktura, a na osnovi usmenih obećanja lokalnih moćnika o prenamjeni zemljišta ishoditi pozamašan kredit HPB-a.

Veza s Pripuzom
Gadže i Beidenegla čak su u Dubrovačkom vjesniku dovodili u vezu sa Zoranom Pripuzom, navodnim šefom kriminalne skupine dečki s Knežije. Oni su pak Dubrovačkom vjesniku uzvratili tužbom koju su navodno dobili iz formalnopravnih razloga. Gadže je prodao tvrtku Eurobenz hercegovačkom poduzetniku Milanu Lučiću, a Beidenegl je nakon angažmana u Jupiter Adriji navodno bio okupiran projektom za norveške investitore u Istri. Gadže i Beidenegl te njihovi lokalni pločanski partneri okupljali su se, prema tvrdnja Dubrovačkog vjesnika, u kafiću “Kum”.

Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora kod Olivera Beidenegla, policija se zanimala za kupnju jednog velikog zemljišta u Velikoj Gorici. Riječ je o kreditu HPB-a od otprilike 3 milijuna kuna, a zemljište je navodno trebala kupiti Beideneglova tvrtka, ali kako je ta tvrtka tek bila u postupku osnivanja, on je kredit uzeo na sebe osobno što je privuklo pozornost istražitelja.

Rizičnih plasmana u HPB-u zaista je bilo

Rizičnih plasmana u HPB-u zaista je bilo napretek. Primjerice, banka je odobrila kredit KIO Orahovici u vrijednosti 150 milijuna kuna za modernizaciju tvrtke iako je već tada bilo jasno da je poslovanje krajnje upitno. Kredit od 27 milijuna usmjeren je bio i prema SMS-u, a u moguće rizične kredite svrstao se i onaj Fantazija grupi jer je projekt još uvijek financijski upitan. No zanimljivije je sada što je velik novac plasiran i osobno Borisu Šimuniću, bivšem djelatniku i osnivaču Fantazija projekta.

Zatim, kredit je dan i Adriatica.netu, propalom touroperateru koji sada i državne tvrtke spašavaju. Banka se izložila i za Spačvu, za koju je znano da financijski podupire HDZ. Također je spornim ocijenjen i kredit za vile u Blatu. Da je “naređenih” kredita bilo mnogo, Protega nije opovrgnuo te je nedavno jednom tjedniku priznao da je bio pod pritiskom plasirati kredite pojedincima, kako pravnim, tako i fizičkim osobama.

CROATIA RALLY
VIDEO Hrvatska mu ne leži: Vodeći izletio sa staze, gledatelji skočili u pomoć!
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
  • Ugo Kajvez:

    Otac Ive Josipovića kako čujem je bio čuvar golog otoka, .... možda ako je pravi (Ivo Josipović) ponovno otvori goljak ... kanditata za tmošnju rezidenciju ima na pretek .....

  • Ugo Kajvez:

    skinner . Mislim da si pogodio srž naj većeg problema u hrvatskoj. Treba donjeti zakon koji će zabraniti ljudima sa dvojnim državljanstvom da rade u bilo kojoj funkciji u državnim poduzećima i institucijama .... takav zakon imaju mnoge zapadne zemlje ... prikaži još!e i ne bi trebali tražiti ni očekivati njihov blagoslov .....

  • doktorica:

    Štetočine.