Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon slavlja

Krećite se, ne pušite, pazite na tlak i pravilno se hranite

Kolinje
Marijan Sušenj/Pixsell
04.01.2011.
u 11:00

Kroz koprivnički odjel kardiologije 2009. je prošlo 808 pacijenata, a umrlo 6,6 posto

Prema podacima iz publikacije "Status zdravlja 2009." koprivničko-križevačkog Zavoda za javno zdravstvo, u županiji je 2009. godine umrla 1721 osoba, 127 više u usporedbi s prethodnom godinom. S druge strane, rođeno ih je tek 1190.

Uzroci smrti

Kao i posljednjih godina, najviše je osoba, njih čak 864 umrlo zbog raznih bolesti cirkulacijskog sustava. Slijede karcinom koji je bio koban za 381 osobu, ozljede, trovanja i vanjski uzroci zbog kojih je umrlo 117 osoba, te bolesti probavnog sustava kojima je podlegla 101 osoba.

Kod ukupnog broja umrlih zbog bolesti cirkulacijskog sustava najviše je osoba umrlo zbog cerebrovaskularnih bolesti – njih 292, 234 zbog kronične ishemične bolesti srca, te 115 od infarkta srca.

To bolesti više pogađaju žene nego muškarce – zbog njih umrlo je 511 žena, nasuprot 353 muškarca, dok je kod karcinoma situacija obrnuta – on je prouzročio smrt 226 muškaraca i 155 žena.

U odnosu na 2008. godinu kada su od šećerne bolesti umrle četiri osobe, 2009. godine drastično je povećan njihov broj – umrlo ih je 35. Također, znatno je više osoba umrlo od fibroze i ciroze jetre – u 2009. njih 38, a u 2008. njih deset.

S druge strane, zbog zatajenja jetre 2008. umrlo je 25 osoba, a 2009. nije bilo takvih slučajeva.

Zbog čega su kardiovaskularne bolesti još uvijek najveći uzrok smrti, upitali smo dr. Krešimira Šutala, predstojnika Jedinice djelatnosti interne medicine koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek.

– Hrvati kao narod u velikom broju imaju visok tlak, postotak pušača je velik, mnogo ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu, a znatan broj osoba boluje od dijabetesa – objasnio je dr. Šutalo.

Da ne bi ušli u crne statistike, liječnik građanima savjetuje da teže normalnom tjelesnom tlaku, da nikako ne puše i da se svakako mnogo kreću. Uza sve to, obvezno treba dobro paziti i što se jede, te se umjereno hraniti.

Odjel kardiologije koprivničke bolnice 2009. godine je liječio 808 bolesnika, od kojih je umrlo 6,6 posto. Za usporedbu, u velikim bolnicama smrtnost je oko pet posto.

Uspjeh zabrane pušenja

Dr. Šutalo napominje i kako je smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti u posljednjih pet godina, kada je iznosila od 15 do 20 posto, uvelike smanjena uvođenjem novih terapijskih metoda kao što je ugradnja stenta.

Iznio je i zanimljiv podatak prema kojem je broj akutnih srčanih infarkta u zapadnim europskim zemljama smanjen za čak 20 posto otkad je na snagu stupila zabrana pušenja na javnim mjestima, čime se znatno smanjio broj pasivnih pušača.

Komentara 1

DR
drvodjelja
21:55 04.01.2011.

Potpuno mi je nejasno kako čovjek koji ubija,kolje ,rasparčava i jede tuđa tijela i leševe,ne razumije da će i sam to doživjeti,nemoguće je ubijati i jesti životinje i živjeti zdravo.Čovjek može ići na mise ,ispovijedati se,moliti krunice,ali posljedice ovakvih djelala su život u mukama,bolest,strahovi,agresije,ljutnje,zamjeranja i na kraju umiranje u mukama.Kako sijemo,tako i žanjemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije