Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Kreće direktna linija Šid- zimski kamp Slavonski Brod

brod
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/16
03.11.2015.
u 10:20

Vlak nakon što bude pun kreće za zimski kamp gdje se potom izbjeglice smješta u postavljene objekte i šatore, vrši registracija, a potom transportira dalje prema slovenskoj granici

Jutros u 7 sati na Željezničkom kolodvoru u Šidu započelo je ukrcavanje prvoga vlaka s izbjeglicama koji će krenuti direktno prema zimskom kampu u Slavonskom Brodu. Prema riječima povjerenika za izbjeglice i migracije Općine Šid vlak će ubrzo krenuti prema zimskom kampu poslije čega će se odmah započeti s ukrcajem drugoga vlaka. Za sada je nepoznato koliko će vlakova dnevno kretati iz Šida prema zimskom kampu.

Isto tako nepoznato je i zašto je do pokretanja ove linije došlo danas kada su još jučer nadležni govorili da će direktna linija vlakom Šid-zimski kamp krenuti sutra. Kretanje ove linije vlakom ispunjenje je i dogovora koji su nedavno na MGCP Bajakovo postigli ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović. Tada je rečeno kako će dnevno biti organizirano nekoliko vlakova na toj liniji te da će se dnevno prevoziti do 6.000 ljudi.

Ipak, ostavljena je mogućnost i promjena u hodu u zavisnosti od stanja na terenu. Prema tom istom dogovoru u Šid dolaze hrvatski vlakovi, s strojovođama iz Hrvatske. Vlak nakon što bude pun kreće za zimski kamp gdje se potom izbjeglice smješta u postavljene objekte i šatore, vrši registracija, a potom transportira dalje prema slovenskoj granici.   

Prema službenim podacima MUP-a RH od početka izbjegličke krize pa do jutros u Hrvatsku je ušlo 314.400 izbjeglica. Trenutačno se u kampu nalazi njih 2000. Glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović kaže kako od jutros izbjeglice u mnogo manjem broju dolaze na Bapsku, a da je razlog tome činjenica što je jutros od Šida krenuo transport izbjeglica direktno prema Slavonskom Brodu.

Dodao je i kako će izbjeglice koje se nalaze u kampu vlakom biti prevezene tijekom dana do zimskom kampa u Brodu. Značit će to i polako stavljanje kampa u Opatovcu u hladni pogon. Već danas je započeto s odvozom nekih kontejnera, ali postupak registracije je potpuno prebačen u zimski kamp. Ipak, većina šatora i infrastrukture bi trebala ostati u Opatovcu kroz koji je je u ovih mjesec i pol dana prošlo oko 300.000 ljudi.

Prema neslužbenim informacijama danas će u 14 sati na muslimanskom groblju u Gunji biti pokopana žena iz Afganistana koja je prošlog vikenda preminula u Opatovcu. To je zasada jedina smrt tijekom izbjegličke krize

>> Troje djece izbjeglica roditelji više ne žele

Komentara 3

Avatar juricamesko
juricamesko
11:04 03.11.2015.

sada kada je uspostavljena međudržavna linija Šid-Slavonski brod koja će očigledno raditi na duže vrijeme bio bi red da se zna i vozni red.još će u Šidu Mc Donalds otvoriti svoja dva restorana brze hrane.

VO
vordag
11:49 03.11.2015.

ovakvu pogubnu politiku mogu promjeniti samo izbori ... izađimo svi i dajmo svoj glas za Hrvatsku

OS
osica
12:17 03.11.2015.

A ovaj maleni se beči i pokazuje jezik. Ma to smo i zaslužili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije