Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEELIE KROES IMENUJE U SVOJ NOVI KABINET NAJMLAĐEGA SINA NIZOZEMSKE KRALJICE BEATRIX

Kraljević Constantijn pomoćnik europskoj povjerenici

PXL_090430_751.jpg
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
03.02.2010.
u 15:43

Iako ni jedna odredba ne sprečava imenovanje pripadnika kraljevske kuće u povjerenički kabinet, Constantijna mnogi doživljavaju kao visokoga predstavnika nizozemskih nacionalnih interesa.

Potvrdi li Europski kabinet 9. ovoga mjeseca novi povjerenički kolegij Europske komisije, povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes najavila je u svoj kabinet imenovati Constantijna van Oranje-Nassaua (41), trećega i najmlađega sina nizozemske kraljice Beatrix.

Njezina najava nije naišla na odobravanje u Bruxellesu, u kojemu Constantijn sa suprugom kraljevnom Laurentien i djecom grofom Clausom-Casimirom i groficama Eloise i Leonore živi od 2003., kada se zaposlio u neprofitnoj organizaciji RAND kao šef odjela za primjenu informatičke tehnologije. Naime, iako kandidate za povjerenike predlažu zemlje članice, oni nisu nacionalni predstavnici. Ne bi li se zajamčila njihova neovisnost, propisano je da među osam članova kabineta moraju imati državljane najmanje triju zemalja članica. Iako ni jedna odredba ne sprečava imenovanje pripadnika kraljevske kuće u povjerenički kabinet, Constantijna mnogi doživljavaju kao visokoga predstavnika nizozemskih nacionalnih interesa.

No, Constantijn je već radio u EK: netom je na Leidenskome sveušilištu diplomirao građansko pravo radom o ubrzanome postupku useljavanja u zakonu o strancima, stažirao je u kabinetu tadašnjega povjerenika za vanjske poslove Hansa van den Broeka te je nastavio raditi za EK do 1999.. Potom je u Fontainebleauu magistrirao poslovno upravljanje, a do povratka u Bruxelles bio je u dvije godine u Londonu savjetnik za strategijsku politiku tvrtke Booz Allen and Hamilton. Uz RAND-ovu, prima i plaću savjetnika za komunikacijske strategije u nizozemskome Ministarstvu vanjskih poslova.

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
16:40 03.02.2010.

Sami masoni .....

AG
Agramer198
17:43 03.02.2010.

A bez masona nam je bila takva špica posljednjih 80 godina da mi sve toplo oko srca... A lijepo je Stjepan Radić rekao \"ne srljajte kao guske u maglu\".

UK
Ugo Kajvez
20:15 03.02.2010.

Agramer198 . ti si mason?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije