Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Škegro

Kralj tužbi od Bandića dobiva 70 milijuna kuna?

'22.02.2012., Zagreb - Zvonimir Skegro dolazi na posao u tvrtku Stanograd u Ilici 109 s BMW terencem. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/4
25.02.2012.
u 14:00

Iz gradske se blagajne Stanogradu svaki mjesec isplaćuje pet milijuna kuna

Travanj 2011. godine u Gradskoj će se upravi dugo pamtiti. Naime, početkom tog mjeseca Zvonimir Škegro "kralj tužbi" i direktor tvrtke Stambeno-graditeljska zadruga (SGZ) Stanograd pokrenuo je ovršni postupak protiv Grada Zagreba na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu koji je Škegri dodijelio 22,122.887,51 kunu proračunskog novca. Tvrtka Stanograd dobila je parnicu protiv Grada jer Gradska uprava nije poštovala ugovor o prodaji zemljišta u Ulici baruna Filipovića 14, a blokada računa metropole izbjegnuta je jedino dobrom voljom vjerovnika koji je pristao na obročnu otplatu duga.

Tako se od studenog prošle godine svakog mjeseca prelije ravno pet milijuna kuna na račun Stambeno graditeljske zadruge Stanograd, a posljednja rata od 2,122.887,51 kune na naplatu stiže 15. travnja.

Tužili i njega

Međutim, priča o Škegrinim sudskim pobjedama protiv Grada i njezina predstavnika Milana Bandića poprimila je posljednjih godina epske razmjere. Naime, uskoro bi na naplatu moglo doći i novih 40-ak milijuna kuna. Sve je počelo 1993. kada je Škegro od Grada kupio zemljište u Ulici baruna Filipovića. Tada je potpisivanjem ugovora bilo definirano da Grad treba zemljište prepisati na Stanograd, što nisu učinili. Naknadu štete koju je Škegro tražio iznosila je 3,8 milijuna kuna, no zajedno sa zateznim kamatama u proteklih 19 godina svota je narasla na 22 milijuna kuna. Zagrebačka uprava trenutačno vodi oko 40 tisuća pravnih bitki. Ipak, među najzanimljivijim parnicama sigurno su one koje je pokrenuo Škegro. Naime, u zagrebačkom naselju Borovje Škegro je ponovno imao sreće da je Grad bio šlampav i propustio uknjižiti njegovu tvrtku na zemljište koje je otkupio. Krenula je nova parnica, a Općinski je sud u Zagrebu ponovno dao za pravo "kralju tužbi". Gradu je stigla tako 2006. obavijest da njegovoj tvrtki treba isplatiti 16,.588.712 kuna za naknadu štete, sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima postupka u iznosu od 1,247.600 kuna. Kako bi izbjegli blokadu računa, Grad je tražio nagodbu. Ponudili su isplatu glavnice duga od 16,588.712 kuna i trošak postupka u iznosu od 1,247.600 kuna najkasnije do 31. prosinca 2007. "pod uvjetom da SGZ Stanograd odustane od prava na naplatu zateznih kamata". No, Bandić ga je preveslao te je nakon nagodbe pokrenuo također tužbu. Prva se runda piše Bandiću, ali konačna bi pobjeda ipak mogla pripasti Škegri, koji na svojoj strani ima već postojeće presude.

Dobar je "posao" Stanograd napravio i na Svetom Duhu. Tamo su kupili gradsko zemljište koje se nalazi na klizištu, a pošto to nije bilo evidentno u trenutku kupnje – ponovno je podignuta tužba. Ovaj se put na račun Škegre trebalo sliti rekordnih 30 milijuna kuna!

Umjesto novca nekretnine

Kako bi ublažili udar na gradsku blagajnu, Bandić je odlučio Škegri darovati nekretnine u vrijednosti 3,8 milijuna kuna kao i četiri parcele u vrijednosti 6,2 milijuna kuna, pa je dug smanjen na 19,934.327 kuna, no u nagodbi iz 2007. godine odlučeno je kako će se Stanogradu nadoknaditi šteta u nekretninama u protuvrijednosti 20 milijuna kuna, no i s tom isplatom Grad čeka.

Prema informacijama iz Gradske uprave, koja nam je omogućila kratak uvid u dokumentaciju slučaja "Stanograd", tek nakon tri mjeseca svakodnevnog inzistiranja saznajemo kako je moguće da će ubrzo na naplatu stići, osim 22 milijuna koji se obročno isplaćuju svaki mjesec, i preostalih 37 milijuna kuna na što će se zaračunati i zatezne kamate.

Ključne riječi

Komentara 37

CH
Charlemagne26
19:14 25.02.2012.

Ovdje je jasno da je rijec o dogovoru Bandica i Skegre, dvojice hercegovackih kriminalaca. To vezu samo USKOK ne vidi...

PE
pemec
20:42 25.02.2012.

nije grad bio šlamapv nego je to deal između dvije bitange za izvlaćenje love od građana Zagreba, zato imamo najveći prirez u državi, treba svu tu bagru pohapsiti

IB
iva.begovic
09:27 26.02.2012.

Ovo je čudan članak i upućuje da se radi o dogovoru Škegre i Bandića. \"Šlampavost gradske uprave\" kako ju naziva novinar, ne može biti slučajna već je namjerna. Sporno mi se još i čudno čini i to da je bilo ugovoreno da uknjižbu vlasništva u korist kupca (Škegro) obavlja prodavatelj (gradska uprava). Pa zar nije svakom novom vlasniku u interesu upisati svoje vlasništvo, a ne čekati da to napravi prodavatelj i onda još biti toliko nemaran i nehajan pa tek nakon nekoliko godina ustvrditi da ti nisu upisali vlasništvo. U ovom članku ili nisu dobro iznesene sve pravno relevantne činjenice (vjerujem da se o tome radi) ili je sudac koji je Škegri dosudio odštetu član zločinačke organizacije koju vode Bandić i Škegro i u kojoj zasigurno ima puno tajnih ortačkih ugovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije